Junts per Arenys guanyaria les eleccions municipals amb un escenari molt obert pels possibles pactes

​L'enquesta de L'Agenda preveu una caiguda del vot d'ERC, que es repartiria entre les diverses formacions, i una gran pugna pel vot de les urbanitzacions
|

Junts per Arenys tornaria a guanyar les eleccions a Arenys de Mar segons es desprèn de les dades de l'enquesta feta per L'Agenda amb motiu de les eleccions municipals del pròxim 28 de maig. La formació liderada per Estanis Fors podria optar a un setè regidor, en comptes dels 6 que té actualment gràcies a una lleugera pujada en vots que passaria del 29,8% fa quatre anys al 31,6%. Per contra, Esquerra Republicana de Catalunya que encapçala l'actual alcaldessa, Annabel Moreno, podria perdre entre 2 i 3 regidors dels 6 que té a hores d'ara. En estimació de vot els republicans passaria del 26,2% dels vots del 2019 al 18,0%. 


Formatgets2Estimació del nombre de regidors de cada partit en forquilles respecte als resultats obtinguts el 2019. 


La tercera posició se la disputarien la Candidatura d'Unitat Popular i el Partit dels Socialistes de Catalunya, que podria avançar els cuparies amb un 16,1% del vot, 6 punts per sobre fa quatre anys. Ramon Vinyes podria optar a aconseguir el tercer regidor per als socialistes. Tot i això, la CUP també pujaria en estimació de vot, passant de l'11,9% fa quatre anys, al 14,1% i la llista que encapçala Arnau Cucurull tindria possibilitats també de disputar un tercer regidor. En cinquena posició s'hi mantindria Arenys en Comú, que també puja en intenció de vot, del 8,3% a l'11,9%. La candidatura de Ricard Serradó podria recuperar un segon regidor. Finalment, el Partit Popular podria recuperar la representació al consistori amb un regidor, Juanjo Almansa. Els populars superarien amb escreix el llindar de 5% que estableix la llei electoral i arribarien al 6,4%. 


Transferència de vot i possibles pactes

La matriu de transferència de vot a través de les seccions censals mostra dos fenòmens molt clars. D'una banda, ERC perd vot cap a totes direccions, una part cap a Junts per Arenys, una altra cap al PSC i una tercera cap a l'abstenció. L'altra és que la batalla electoral es jugarà a les urbanitzacions, molt favorables a ERC fa quatre anys i que ara girarien el seu vot cap a Junts per Arenys. El PSC per la seva banda recolliria força vot de Ciutadans, tot i que una part aniria al PP. La resta de transvasaments més petits, però també notables, entre formacions acaben de determinar el resultat final. 

Estimacio

Estimació de vot per a cada formació en comparació amb el percentatge de vot obtingut el 2019. 


El resultat electoral deixa molt oberta la possibilitat de pactes, que entre els enquestats es divideixen en moltes opcions sense cap de clara. Entre elles hi ha partidaris de repetir el pacte ecosobiranista entre ERC, CUP i comuns o optar per un tripartit clàssic amb ERC, PSC i comuns. També hi ha partidaris d'un pacte en clau nacionalista entre Junts i ERC que podria incorporar la CUP, o bé un pacte de sociovergència entre Junts i el PSC, amb el possible concurs del PP. 


Coneixement i valoració dels líders

Pel que fa al coneixement dels líders, la majoria té el coneixement de més de la meitat dels més de 600 enquestats (només Juanjo Almansa queda just per sota, en un 48,8%). Els més coneguts són Estanis Fors (94,3%) i Annabel Moreno (91,6%). Amb un 78% de coneixement se situa Ramon Vinyes i després ja trobem un altre empat entre Arnau Cucurull (55,7%) i Ricard Serradó (53,9%). 


Coneixement

Grau de coneixement dels caps de llista de cada candidatura. 


Pel que fa a la valoració d'aquests líders polítics, cap d'ells arriba a l'aprovat. Tot i així, Estanis Fors (3,7) és el més ben valorat per un estret marge de punts respecte de Ramon Vinyes (3,5). Els segueixen empatats Ricard Serradó (3,3) i Arnau Cucurull (3,2). A major distància hi trobem Annabel Moreno (2,4) i Juanjo Almansa (1,9). Pel que fa a les dades creuades amb intenció directa de vot, tots és són molt ben valorats pels seus votants tot i que cal destacar que Ramon Vinyes és el segon candidat més ben valorat pels votants de la resta de formacions. L’obra de govern és valorada amb una nota mitjana de 3,3.

Nota

Valoració dels caps de llista (sobre 10). 


El principal problema 

Els enquestats han assenyalat problemes de diversa índole, algunes més concretes i d'altres més generals, que han estat degudament agrupats en temàtiques. Així, la neteja i l'estat dels carrers és el principal problema que té actualment Arenys de Mar segons un 37% de les respostes. Un altre 22% assenyala la inseguretat. A major distància ja hi trobem l'accés a l'habitatge (9%), la gestió política, la tasca dels polítics i el funcionament de l'Ajuntament amb un 8%, o els problemes de mobilitat i aparcament (7%). Segueixen la gestió dels residus, l'incivisme, l'urbanisme o les oportunitats per als joves. 

Problemes

Assenyali els tres principals problemes que té Arenys (respostes agrupades).


Fitxa tècnica 

  • Tècnica: qüestionari de resposta voluntària per Internet.
  • Àmbit geogràfic: Arenys de Mar.
  • Univers: població de 18 anys i més amb dret a vot.
  • Treball de camp: entre el 7 i el 10 de maig de 2023.
  • Mètode: Estimació de la intenció de vot per equivalència a absoluts censals.
  • Mostreig: estratificat per dimensió de la secció censal amb quotes creuades de gènere i edat. 
  • Respostes obtingudes: 664.
  • Mida de la mostra utilitzada: 637 amb validació a partir del record de vot del 2019. 
  • Error: ±3.78% per a un nivell de confiança del 95% i p=q=0.5.