50 anys de la mort de Cèsar Martinell

Diverses entitats i institucions organitzen diferents activitats per donar a conèixer l’obra que l’arquitecte a cavall entre el modernisme i el noucentisme va fer a Arenys de Mar
|

Arenys de Mar commemorarà el 50è aniversari de la mort de l’arquitecte Cèsar Martinell i Brunet amb nodrit programa d’activitats per a tots els públics. Les Jornades Martinell duraran del 13 d’octubre al 19 de novembre, precisament el dia en què va morir el reconegut arquitecte a cavall entre el modernisme i el noucentisme. 

MARTINELL   cartell generic

Martinell va néixer a Valls el 1888 i fou personatge polifacètic. A banda d’arquitecte, també fou investigador, divulgador i historiador de l'art. El 1906 arribà a Barcelona per començar els estudis a l'Escola d'Arquitectura, on va rebre les lliçons de Lluís Domènech i Montaner de qui enguany també es commemora el centenari de la seva mort. A la capital entra en contacte amb Antoni Gaudí, de qui en serà deixeble i n’heretarà l’arc de catenària. Després de graduar-se, va exercir durant uns anys com a arquitecte municipal de la seva ciutat natal. Instal·lat definitivament a Barcelona, als anys vint va exercir diversos càrrecs al Col·legi d’Arquitectes, i el 1926 es casà amb l’arenyenca Maria Taxonera. Sota l’impuls de la Mancomunitat, es dedica a les edificacions industrials. Va aixecar nombrosos cellers, principalment al sud de Catalunya, coneguts com Les Catedrals del Vi.


Durant la postguerra, la família s'instal·la a Arenys i es dedica a la restauració i reforma de diversos equipaments. Des de la fàbrica de licors Calisay, l’Ateneu Arenyenc, el Col·legi la Presentació o el Sindicat Agrícola. També es dedica a l’urbanisme, com el disseny de la plaça de l’Església o la restauració del mateix temple, després de les mutilacions patides l’estiu del 1936. Allà hi dissenya dues capelles laterals i les trones, que encara es poden veure avui dia. Martinell també va destacar com a historiador de l’art amb la publicació de diverses obres sobre el barroc català, essent un dels biògrafs principals de l’escultor Pau Costa, autor del retaule d’Arenys. Morí a Barcelona el 1973.


Image

Per tal de donar a conèixer la seva obra, diverses entitats coordinades per l’Associació Cultural BAR han organitzat un cicle d’activitats per a tots els públics. La conferència inaugural tindrà lloc el divendres 13 a l’església de Santa Maria i està inclosa dins les Jornades Europees del Patrimoni (JEP), per part dels Amics del Retaule. A càrrec de Miquel Fané, doctor en arquitectura, tractarà l'evolució de Santa Maria d'Arenys i les intervencions de Cèsar Martinell. El diumenge 15, i encara dins les JEP, el Museu d’Arenys de Mar organitza una visita guiada “La petjada de Cèsar Martinell a Arenys de Mar” amb l’historiador de l’art, Vicente de la Fuente, per a la qual cal inscripció.


El divendres 20 d’octubre, l’Ateneu Arenyenc organitza una taula rodona titulada “Cèsar Martinell a Arenys de Mar: un llegat viu” amb els arquitectes Josep Badosa, Massimo Cova, Mireia Martín i César Ramírez Martinell. L’Aula d’Extensió Universitària també se suma a les jornades amb una conferència a la sala Josep Maria Arnau del Calisay, dimarts 24, a càrrec de la doctora en Història de l’Art, Raquel Lacuesta: Cèsar Martinell i Brunet, arquitecte polifacètic de projecció universal. Divendres 3 de novembre, l’arquitecte arenyenc Antoni Paricio fa una xerrada a la Biblioteca sobre “Cèsar Martinell i la tècnica constructiva dels cellers”. Aquest professor de la UPC ha reformat diversos edificis de Martinell, com ara el celler de Sant Cugat.


Image

El dijous 16 de novembre, una especial hora del conte amb l’arquitecte Miquel Canal, explicarà la petita història de Cèsar Martinell als més petits. I per als més adults, l’endemà divendres 17, hi haurà un tast de vins “El vi de les catedrals de Cèsar Martinell”, amb el sommelier Arnau Barangé. Inscripcions a 10 euros a la biblioteca. La biblioteca també ha organitzat un joc de pistes que els alumnes d'ESO podran completar durant els dies que duren les Jornades, així com una exposició de les publicacions que té de Cèsar Martinell. L’acte de cloenda tindrà lloc el diumenge 19 de novembre a la sala Josep Maria Arnau del Calisay on l’Ajuntament d’Arenys de Mar presentarà l’itinerari Martinell pel patrimoni de l’arquitecte a la vila.


Podeu consultar totes les activitats de les Jornades Martinell, aquí