Confusió per l’obertura de piscines comunitàries i privades per la sequera

LʼAjuntament vol considerar refugis climàtics les piscines del Mar Munt i lʼHort del Bisbe
|

El govern de la Generalitat ha aprovat un nou decret llei que dona als Ajuntaments la potestat decidir si les piscines públiques i privades poden ser refugis climàtics i permetre així als seus titulars reomplir-les malgrat la sequera. El consistori també serà qui decideixi si hi ha vigilància, si s’ha de pagar entrada o quin aforament ha de tenir cada piscina. Això afecta els 214 municipis de Catalunya que estan en emergència, entre els quals Arenys de Mar.


Mar munt2

La piscina del Mar Munt podria ser un refugi climàtic. 


Diversos alcaldes de Catalunya han expressat el seu desacord per la mesura. També han mostrat el seu malestar la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis que, alhora, denuncien que no se’ls ha fet cap consulta al respecte i demanen que faci una revisió de la normativa. L’alcalde d’Arenys de Mar, Estanis Fors, també ha mostrat la seva perplexitat davant aquest decret i considera que el seu anunci és fruit de la campanya electoral. Pel que fa a les piscines estrictament privades, Fors diu que no “jugaran al jocni s’obligarà a cap particular a què obri la seva piscina perquè qui vulgui s’hi banyi. De la mateixa manera, afirma rotundament que no es posarà la Policia Local a vigilar. “Si surt un decret que obliga a tothom ho farem, però si es deixa en mans de cada Ajuntament no perquè no farem una cosa que a més és incontrolable”, destaca Fors.


Pel que fa a les piscines de comunitats de veïns, hi ha hagut algunes comunitats que ja han manifestat la seva preocupació i han demanat reunió amb l’Ajuntament per aclarir la seva situació. Entre aquestes, hi ha el Mar Munt i l’Hort del Bisbe. Estanis Fors afirma que es poden considerar refugi climàtic, però que serà cada persona que pagui la seva quota la que hi vagi i pugui deixar, si vol, que entri alguna altra persona coneguda.


Mentre els Ajuntaments intenten aclarir el que diu el decret sobre l’ús de les piscines privades i comunitàries, el comitè de sequera d’Arenys de Mar s’ha anat reunint diverses vegades des que es va decretar l’emergència amb una periodicitat mínima quinzenal. Des de la primera sessió s’han pres decisions com la localització de les piscines privades i comunitàries. També la prohibició del verd urbà amb aigua potable, el reg de supervivència dels arbres amb aigua freàtica, no obrir els horts urbans perquè tenen aigua potable o la compra d’un dipòsit municipal amb capacitat de 1.000 litres per facilitar el trasllat d’aigua freàtica als punts on s’hagi d’utilitzar. Les darreres pluges han permès augmentar el nivell de les reserves de les conques internes, però amb això encara no n'hi ha prou per donar la sequera per acabada.