Una ruta enllaçarà els quatre grans retaules barrocs de Catalunya

El retaule d'Arenys compartirà ruta amb els de Cadaqués, el santuari del Miracle i el convent de Santa Teresa de Vic
|

El retaule de Santa Maria d’Arenys és epicentre cultural i artístic de la vila d’Arenys de Mar. La plaça de l’Església esdevé l’àgora de la vida arenyenca, i ara encara ho serà més gràcies a la futura ruta de quatre retaules imponents de Catalunya: el retaule major del santuari del Miracle, a Riner; el de l’església de Santa Maria de Cadaqués; el de l’església del convent de Santa Teresa de Vic i el retaule d’Arenys de Mar.


WhatsApp Image 2020 09 28 at 13.22.58La ruta es va presentar al convent de Santa Teresa de Vic, el passat 19 de setembre. 


Aquesta ruta vindrà de la mà de quatre historiadors i divulgadors culturals, com són Xavi Solà, Mercè Donat, Xavier Cervera i l’arenyenc Joan Miquel Llodrà, membre d’Amics del Retaule d’Arenys. Un recorregut divulgatiu, històric, artístic del barroc, que també anirà en paral·lel a la firma de dos dels escultors més reconeguts del barroc català: Pau Costa i Carles Morató.


Aquest projecte de la ruta del barroc per quatre indrets del país, amb aquestes quatre veus, es troba en una fase inicial, amb una primera trobada dels quatre impulsors que es va realitzar a la capital d’Osona. Ara s’imprimiran targetes perquè els visitants puguin fer la visita dels quatre retaules i aquest treball en xarxa aposta pel barroc i la seva qualitat artística, valorar i realçar aquest art al lloc que realment li toca i valorar aquesta època. Tampoc descarten ampliar amb altres equipaments artístics.


El retaule d'Arenys

L’esclat barroc en forma de retaule d’Arenys de Mar recordem que va ser esculpit pel taller del vigatà Pau Costa i daurat i policromat per Erasme i Fèlix Vinyals. Aquest viatge en el temps farà transportar-nos l’any 1706 fins a 1709. Aquesta esplendorosa obra és un dels retaules més monumentals de Catalunya i per corroborar això i donar algunes xifres, fa divuit metres d’alçada i deu d’amplada amb cinc carrers adaptats arquitectònicament per formar una concavitat. Iconogràficament trobem episodis de la vida de Maria, l’Assumpta suspesa sobre una massa d’àngels i núvols, figures de sants, figures dels evangelistes o figures de la Fe i l’Esperança. També cal recordar que el retaule va ser salvat de les flames de la Guerra Civil el juliol de 1936.