Han baixat l'antic rellotge del campanar de Santa Maria

La peça ha estat descarregada per l'exterior de la torre amb l'objectiu de ser restaurada i exhibida al Museu d'Arenys
|

L'empresa de treballs verticals Accialt ha baixat aquest matí l'antic rellotge del campanar de Santa Maria d'Arenys que encara era dalt de la torre. El descens de les diverses peces del rellotge i engranatges s'ha fet per la part exterior del mateix campanar, a causa de l'estretor de les escales de la torre. El rellotge primer ha estat desmuntat pels rellotgers de l'Ajuntament de Barcelona. 


20190822 184533a

L'antic rellotge del campanar de Santa Maria muntat a dalt del campanar. 


WhatsApp Image 2021 05 04 at 10.49.57


Les peces més grans s'han baixat a pes per l'escala, ja que no passaven per les obertures del campanar. Tot el mecanisme fa uns 2 metres de llarg per 50 centímetres d'amplada. La peça de 1893 s'ha descarregat per ser sotmesa a un procés de restauració i serà exhibit al Museu d'Arenys. El rellotge, però, no funcionarà, ja que es necessita una certa fondària pels pesos que han de moure els engranatges. 


WhatsApp Image 2021 05 04 at 11.31.17


El rellotge del campanar de Santa Maria és un servei públic mantingut per l'Ajuntament d'Arenys de Mar. Fa sis anys se'n va canviar la il·luminació per donar-li més llum i fer-lo més visible des del carrer. El rellotge mecanitzat va substituir el rellotge de sol que hi havia al campanar des de la seva construcció a la darreria del segle XVI. Té un sistema d'hores i quarts i com la majoria de l'època ja no està en funcionament. El sistema actual és electrònic i sincronitza el rellotge amb el toc de les campanes. En l'exhibició del Museu d'Arenys, també és previst que s'hi puguin visitar diversos rellotges del segle XVIII fabricats a Arenys de Munt.