Rèquiem per l'observatori astronòmic de l'Institut Els Tres Turons

Carta de Josep Oriol Font, ex-professor del centre i ex-coordinador de l'observatori astronòmic
|

L’Arnau és el germà petit de la Júlia, una antiga alumna de l’institut Els Tres Turons a qui fa alguns anys vaig fer classes d’ESO. Pocs dies abans de Nadal, a prop de la desesperació l’Arnau em va demanar un cop de mà per fer una part fonamental del seu treball de recerca de batxillerat, atesa la virtual inoperància fins llavors manifestada pel seu institut. L’amistat que mantinc tant amb la Júlia com amb la seva família em va decidir a ajudar-lo, cedint-li amb molt de gust el meu material astronòmic, amb el qual va poder completar la seva recerca.


Telescopi Institut Els Tres Turons 20 novembre 2020 768x1024                           Telescopi de l'institut de Els Tres Turons - foto: Els Tres Turons


Que l’Arnau es posés en contacte amb mi en aquestes circumstàncies em va entristir molt. La seva trucada constata fins a quin punt de degradació ha arribat el projecte d’astronomia de l’institut Els Tres Turons. Que un alumne d’aquest institut necessiti ajut extern per fer recerca astronòmica simplement no té nom, perquè a Arenys de Mar hi ha, encara avui i amb diferència, el millor observatori astronòmic de tots els centres de secundària de Catalunya. Aquesta lamentable realitat no té res d’estrany, atesa la dinàmica opressiva que pateix el centre, la qual em va obligar a marxar ara farà quatre anys. Des de llavors fins a finals del curs 2019-2020 tan sols hi havia una persona que sabia com funciona l’observatori, però finalment també es va veure obligada a deixar-jo córrer. I a dia d’avui, el coordinador d’aquest malaguanyat projecte sap tant d’observatoris astronòmics com les formigues de la cara oculta de la Lluna.


Tot plegat és grotesc, i seria fins i tot divertit, si no fos perquè aconseguir aquest observatori va suposar anys d’ingents esforços de diversos professors, que amb el seu desvetllament van aconseguir fer realitat un observatori modèlic. Un observatori que a dia d’avui es malbarata, perquè tan sols és emprat un cop l’any per a mostrar-lo als pares el dia de portes obertes.


Josep Oriol Font Cot

Professor de Ciències Socials, de l’assignatura d’Astronomia i Coordinador de l’Observatori de l’Institut Els Tres Turons entre els cursos 2008-2009 i 2016-2017.