El futur dels metalls arriba al Museu d'Arenys

La nova exposició temporal s'endinsa en un recorregut per analitzar el present i el futur dels metalls a la societat
|

La nova exposició temporal "El futur ja és aquí. La nova societat dels metalls" del Museu d’Arenys, amb el seu comissari Marc Campeny al capdavant, no deixarà indiferent a ningú, primer perquè és un recorregut on la ciència agafa tot el protagonisme, fet que no és normal dins l’entramat dels museus catalans, i també perquè han sabut explicar a la perfecció tots aquests temes d’actualitat de present i futur de la nostra societat, creant un feedback entre recorregut expositiu i visitant. 


VIII


Canvi climàtic, sostenibilitat, evolució, cotxe elèctric, energia renovable, transició, petroli. Tothom ha escoltat aquests conceptes que els tenim en el nostre dia a dia i també com a elements d’un futur no molt llunyà. Tot conjuntat en veure com l’ús dels minerals ha evolucionat al llarg de la història fins a arribar al 2021, amb problemes preocupants de la societat actual. I el Museu d’Arenys es fa moltes qüestions, fa moltes preguntes, algunes donant resposta, altres les hem de buscar, sigui a l’exposició o esperar que el futur ens la doni. Però com ens afectarà tots aquests canvis? Com utilitzarem els metalls en el futur?


El visitant, per tots aquests motius, s’endinsarà en un recorregut on veurà com els metalls tindran un pes clau, transcendental, molt ben conjuntat amb la col·lecció de minerals del mateix Museu d’Arenys, com ara el trio que trobem format per la peça de carbó, bauxita i ferberita, i amb el suport de la Xarxa de Museus de Ciències Naturals de Catalunya on el museu arenyenc en forma part juntament amb altres nou museus catalans.


IX


Un viatge per dues sales amb un muntatge museogràfic molt visual, entenedor, on el visitant agafa molt de protagonisme davant de temes com el cotxe elèctric o la nova geopolítica, on les peces dels minerals del Museu d’Arenys tenen un pes important, amb textos, lones i panells amb missatge directe, com ara veure que el vehicle híbrid endollable fa servir més de deu metalls, començant ja amb els reptes d’un futur que ja és aquí. Fusió ja des de l’inici de present i de futur, amb dos temes d’actualitat: la fi del vehicle de combustió i no hi ha planeta B, amb una foto espectacular de Castanyeda del pas del Glòria per Arenys de Mar. Una segona sala on el futur és el principal protagonista amb noves maneres de fer del treball amb els metalls.


El visitant que des d’avui visiti el Museu d’Arenys i aquesta nova exposició temporal s’endinsarà en la nova societat dels metalls. Una exposició que es podrà visitar fins al juny de l’any vinent i que el 2022 publicarà un catàleg sobre aquesta.