​L’antic rellotge del campanar s’exposa restaurat al Calisay

​La restauració ha anat a càrrec del mestre rellotger, Bartomeu Rocabert, qui ha recuperat l’estat inicial del rellotge de finals del segle XIX
|

Des de fa uns dies es pot veure al Centre Cultural Calisay l’antic rellotge del campanar de l’església de Santa Maria, més concretament a la sala de les Botes, damunt d’una estructura de fusta. Una restauració realitzada per Bartomeu Rocabert, artesà rellotger, amb el seguiment i posterior museïtzació del Museu d’Arenys, d’un mecanisme que va funcionar durant un segle. L’any 1893 seria l’any d’adquisició i col·locació a l’església, fabricat per Prêtre Père et Fill de Rosureux. Al seu moment es van pagar 1.400 francs i posteriorment, seria substituït per un rellotge més actual i aquest es va quedar tancat dins d’un armari al campanar. La documentació d’aquesta compra es conserva a l’Arxiu Històric Fidel Fita.


Reelotge 2

Bartomeu Rocabert, muntant el rellotge a la sala de les bótes. Foto: Museu d'Arenys. 


L’Agenda ha parlat amb Bartomeu Rocabert i ens ha explicat com ha sigut aquesta restauració d’una peça important del patrimoni d’Arenys de Mar. El 4 de maig de l’any passat quan es portaria del campanar al seu taller per dur a terme el desmuntatge i restauració del rellotge. Una vegada al taller s’inicià el desmuntatge de les peces, de les rodes i eixos, la neteja individualitzada de cada una d’elles, ja que està fet de diferents materials, com ara ferro, bronze o llautó. Així es va poder extreure la brutícia de tantes dècades, la pàtina de greix incrustada, la pols i els excrements dels coloms.


WhatsApp Image 2022 02 24 at 11.05.24

El rellotge recupera l'estat original. Foto: Josep Maria Pruna.


Amb aquesta neteja es recupera l’estat inicial que tenia a finals del segle XIX i a finals de l’any 2021 va tenir el mecanisme en funcionament al seu taller per posteriorment al mes de febrer col·locar-lo al Calisay per poder ser visitat.


Rellotge1

El rellotge va estar al campanar de Santa Maria, fins al passat 4 de maig de 2021. Foto: David Castañeda.