Xavi de la Iglesia: "Arenys està molt present al grup. Els temes neixen aquí i a totes les cançons hi és present"

Entrevista a la veu, guitarra, piano i programacions del grup Blaumut que publiquen el seu cinquè disc "Olímpica i primavera"
|

L’Agenda entrevista a Xavi de la Iglesia, veu, guitarra, piano i programacions del grup Blaumut, una formació que es compon a més del Vassil Lambrinov, violí i programacions, Oriol Aymat, violoncel i veus, Manuel Krapovickas, baix, contrabaix i sintetitzadors i Toni Pagès, bateria, percussions i veus. Cinquè disc després de ‘0001’ que es va publicar el 2020, amb una preestrena en forma de concert que s'havia de realitzar al Teatre Principal d’Arenys de Mar, població molt present al grup i que finalment es farà el 13 de maig.


Xavi de la iglesia

Xavi de la Iglesia. 


'Olímpica i primavera'. Per què aquest títol pel cinquè disc de Blaumut?

El nom sempre és el que deixem pel final, un cop el disc ja ha pres forma. Aquest cop vam fer pluja d'idees amb el grup, on van sortir centenars de paraules, entre elles, olímpic. Vaig anar a dormir i vaig somiar que anava a una botiga de discs i n'agafava un de la lleixa, era el nostre, el mirava i posava "Olímpica i primavera". Em vaig despertar, m'agradava molt la idea i vaig parlar amb la resta del grup. A tots els va encantar.


Deu cançons aquest disc. Què opina Xavi de la Iglesia sobre ell?, i quant temps heu trigat a crear i fer-lo?

Estic molt orgullós d'aquest disc perquè l'he pogut fer tal com volia, cuidant cada detall. A vegades les presses i les dates fan que no puguis dedicar-li tot el temps que voldries, però aquest cop no ha estat així. Vaig començar a l'estudi de casa, fent les cançons, les melodies i les lletres. Un cop vaig tenir tota la producció feta, les vaig enviar a la resta del grup. L'Oriol va fer els arranjaments de corda dialogant amb les melodies i les lletres de cada tema. Vam decidir que aquest cop gravaríem el disc des de casa, cadascú el seu instrument, i així ho vam fer. Un cop vam tenir tots els instruments gravats, vam comptar amb en Joel Condal per fer-ne les mescles. Ha estat un procés molt bonic perquè també l'hem fet a distància, en Joel des del seu estudi i jo des del meu, on hem anat perfilant cada cançó dedicant tot el temps que calia.


Ara Blaumut feia uns anys sense treure disc, què de nou trobarem a 'Olímpica i primavera’?

El disc anterior, "0001", el vam treure el 14 de febrer del 2020, un mes abans de la pandèmia. Quan ja ho teníem tot preparat vam haver d'ajornar-ho per quedar-nos a casa. El nou disc ha nascut en plena pandèmia, per tant, segurament una part d'aquestes vivències les trobem a "Olímpica i primavera". Sonorament, continuem sent Blaumut, fem el que fem perquè és el que ens surt, el que sabem fer.

Aquest és un nou capítol, reflexiu però enèrgic.


Force



Preestrena del nou disc al Teatre Principal d'Arenys de Mar. Entrades exhaurides i la gent d'Arenys sempre atents a Blaumut. Què podran esperar d'aquest concert?

Arenys està molt present al grup, ja no només perquè els temes neixen aquí i, per tant, segurament que a totes les cançons hi és present, sinó també perquè a Arenys, a casa d'uns grans amics i amb la Marta Pérez i Verge de l'empresa arenyenca Murmuris Comunicació, hem gravat els videoclips, hem fet sessions de fotos, reportatges... Així que fer l'stage per preparar els directes al Teatre Principal, on sempre ens hem sentit molt cuidats i ens ho han posat tot molt fàcil, creiem que tocava, en teníem moltes ganes. La gent d’Arenys que vingui al maig trobarà un concert amb totes les cançons del disc nou i algunes dels anteriors, en un ambient proper, com a casa.


Inici de gira finalment a Girona el 8 d'abril. L'agenda ens oferirà més concerts al llarg dels mesos vinents?

Estem molt contents de la gira que ens espera, a part de l'Strenes de Girona, passarem per diferents festivals com Pedralbes, l'Abadal Music Fest o el Som de Mar; també per teatres i auditoris; pobles... Tenim moltes dates reservades, però encara no les podem fer públiques, el que sí que podem dir és que tenim moltes ganes de pujar als escenaris per tocar les cançons d'aquest "Olímpica i primavera".


Portada del disc creada per tu unint disseny i música. Que t'aporta el disseny i el dibuix?

Per a mi la música i el disseny són dues disciplines que són inseparables; es nodreixen mútuament. Les melodies em porten cap a imatges, i les imatges em fan imaginar melodies.

Quan anava fent les cançons pensava en una estètica molt neta, minimalista, però que, alhora, representés alguna cosa amb força, a punt d'iniciar-se. Així va sorgir la idea de l'atleta, en aquell precís instant abans de començar la cursa. Tot en blanc i negre, portada, illustracions, la fotografia amb joc d'ombres, tot, excepte la galeta, que és d'un color vermell ben viu que, contrastant amb els tons del disc, representa l'esclat de la primavera.