Visites guiades al Museu d'Arenys de Mar amb visió Queer

​Jovent Dissident revisita la col·lecció local pel mes de l’orgull LGTB+ a partir d'aquest cap de setmana
|

Arenys de Mar s’omple d’art un juny més, amb motiu de les II Jornades Artístiques LGTB+, que van arrencar el passat divendres 3 de juny. A les activitats organitzades conjuntament amb l’UBICA, el Bar Seràfics i la Biblioteca P. Fidel Fita, s’hi ha sumat el Museu d’Arenys de Mar, que no ha volgut perdre l’ocasió per donar una nova perspectiva a la seva col·lecció.


Carmen Tórtola Valencia, la bailarina de estilo libre | Museu d'Arenys de  Mar

Tórtola amb mantellina i ventall. Foto: Museu d'Arenys de Mar. 


Durant el juny, Jovent Dissident i el museu proposen una visita guiada amb perspectiva de gènere i LGTB+ de la seva col·lecció, formada en part per la que serà la protagonista, les puntes. Les visites permetran als assistents entendre des d’un nou punt de vista aquestes robes i giraran entorn de la indumentària que el museu conserva de la ballarina Carmen Tórtola Valencia (1882-1955), formada sobretot per mantenilles i ventalls. Tórtola va crear un personatge d’una dona seductora i poderosa a partir de la seva sensualitat, inspirant-se en diferents cultures i, al mateix temps, buscant un nou concepte de feminitat, oposat al model que imposaven les societats més conservadores. Les visites també tractaran la sexualitat de la ballarina, que va desenvolupar part de la seva trajectòria al Madrid de principis del segle XX, on el seu art es va valorar per grups d’artistes i intel·lectuals, entre els quals començava a florir llibertat.


Tortola Valencia india

Carmen Tórtola Valencia. Foto: Wikipedia.


Les visites es duran a termeels dissabtes 11, 18 i 25 de juny a les 19.00 h. Per assistir cal fer una inscripció prèvia trucant al 937924444 o enviant un correu electrònic al talaverahd@arenysdemar.cat. Aquest divendres, a les 18.00 h, també es projectarà el documental BE QUEER MY FASCIST a la Biblioteca P. Fidel Fita, en el marc de les II Jornades Artístiques LGTB+.