Presentat el Pla director del Museu d'Arenys de Mar

​El passat 7 de juliol es va presentar aquest pla amb diagnosi i elaboració del pla per reflexionar i fer un museu de futur millor a la vila.
|

El Museu d'Arenys de Mar, seguint el Pla de Museus de 2030 que va engegar la Conselleria de Cultura de la Generalitat, ha elaborat el Pla director que es va presentar el passat 7 de juliol de 2022 amb la presència de Magda Gassó, cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles de la Generalitat.


Un pla elaborat per l'empresa Stoa, planificació, comunicació i presentació del patrimoni, on s'ha analitzat fortaleses i febleses de l'actual Museu d'Arenys de Mar amb la necessitat d'elaborar una reflexió  per aconseguir que l'equipament cultural museístic tingui un millor servei en un futur no llunyà. Els dos museus necessiten saber i conèixer quins elements s'han d'adequar i quins són correctes per tenir una perspectiva de futur. 


Seguint un sentit realista i sense pretendre crear un nou museu, l'empresa que va guanyar el concurs per fer aquest estudi després de l'encàrrec de la Regidoria de Cultura d'Arenys de Mar, considera alguns elements claus, com l'increment pressupostari per reforçar la proposta cultural, educativa i turística. També es necessita un increment de personal per donar i oferir un millor servei, a més de buscar millores en els tancaments dels edificis, clau per la conservació de les peces i de les col·leccions, igual que la climatització, i buscar un millor accés, més ben dit, un únic accés pels dos museus, cercant mecanismes i circuits de control per tenir una entrada única pel Museu de les Puntes i el Museu de Mineralogia, a més de la part d'història, totes aquestes són les col·leccions permanents. Tenir dos museus tan diferenciats, a vegades, dificulta la promoció del conjunt museístic arenyenc. 


 MG 2995

Les façanes del museu d'Arenys, el de mineralogia a primer terme i el de la punta en segon terme. (foto Xavi Salbanyà)


També s'ha de millorar els relats i les propostes museogràfiques per explicar millor un element clau de la vila: el patrimoni marítim, el mar que tant present és a Arenys de Mar. Per tant, amb els espais del que disposa el Museu, s'ha de buscar la manera per rendibilitzar d'una millor manera tots els elements. I amb aquest pla realista creat, ara és el moment de tenir acord polític (van estar presents tots els grups polítics a la presentació) per aquest futur full de ruta.