El Patronat de Sant Roc presenta el cartell de la festa d'enguany

​Un total de 227 macips i 55 macipets es repartiran en 10 colles per tot el poble el dia 16 d'agost per celebrar la festa de Sant Roc
|

El Patronat de Sant Roc va presentar ahir, com cada any per aquestes dates, el cartell de Sant Roc 2023. En la imatge d'enguany s'hi pot veure al capdavant, Sant Roc, amb una imatge lleugerament canviada i que representa l'auge del paper de la dona a la festa. I els macips, que el continuen ruixant els carrers d’Arenys per renovar el vot de vila any rere any. Aquest cartell també servirà com a portada del programa de mà que les tres entitats —Geganters, Pesta i Patronat— distribuïran pels comerços aquesta setmana, i on s'expliquen les novetats d'enguany. 


Cartell


Festa Patrimonial d'Interès Nacional 


Els principals elements d’interès de la festa de Sant Roc són l’Ofrena a Sant Roc, la cantada dels goigs i la capta dels macips pels carrers i cases de la vila. El dia 16 d’agost és la festivitat de Sant Roc. A les 8 del matí, just abans de sortir pels carrers i cases de la vila, els macips, macipes, macipets i captadores fan l’ofrena a Sant Roc i reafirmen el seu compromís de renovar el vot de vila. Al final es canten els goigs de Sant Roc. 


Vull que vinguin a casa

Les diferents colles de macips, acompanyades amb flabiol i tamborí, recorren les diverses zones de la vila fent la capta i ruixant a la gent. Moltes cases els ofereixen un petit refrigeri. Enguany donat el rècord de macips, 227, i dels 55 macipets, hi haurà 10 colles, una de les quals estarà tot el matí a la riera. Vols que els macips vinguin a casa teva? Només cal omplir el formulari “Vull que vingueu a casa!” que trobareu al web www.macips.cat.


Ballada de la polca a la Riera

A mesura que les colles de macips acabin la cercavila per les seves respectives zones, aniran dirigint-se a la plaça de l’Església per fer una ballada de la Polca i ruixada grupal abans de pujar cap al Calisay. La Polca d’Ours és un ball típic d’Occitània, país d’origen de Sant Roc i dels primers comparets que van arribar a Arenys al segle XVI.


La tarda de Sant Roc

A la tarda, es fa la cercavila amb tots els macips i les macipes, juntament amb els gegants, que acompanyen les autoritats de la Casa de la Vila a l’església, per assistir a l’Ofici Solemne en honor a Sant Roc on es renova el vot de vila. Abans de sortir de la plaça de la Vila els macips ruixen a les autoritats. Un cop a l’església se celebra l’Ofici Solemne, on l’administrador gros llegeix l’acta de renovació del vot de vila un any més. Els macips i les macipes hi participen cantant els goigs i surten corrents del temple ruixant a tothom.


Dansa d'Arenys 


Recuperada per l’Esbart Maragall l’any 1949, la Dansa d’Arenys va quedar associada definitivament a la festa de Sant Roc l’any 1953, esdevenint un costum tan consolidat com la participació dels macips en la capta del llevant de taula. Aquest ball de plaça, que antigament es ballava per les enramades de Corpus, està format per una parella de capdansers i 12 parelles, que combinen diversos elements del ball pla típic de la Catalunya vella, amb bolangera a dreta i esquerra, fent i desfent caragols. Enguany, donat l'èxit de participació amb joves que hi participen, es faran dues ballades simultànies.