Temptacions del confinament

|

Aquests dies de confinament són complicats per a moltes persones, ja que és una situació, si més no, diferent de la que hem viscut mai. Respecte de l'alimentació tot se'ns complica més, l'avorriment sovint es tradueix en menjar. Passem tot el dia a casa i els passejos a la cuina es poden convertir en una rutina més del nostre dia a dia.


Web nutriciojuny2020



Els resultats poden ser devastadors per a la nostra salut: fartaneres que comporten indigestions i mal de panxa, sentiment de culpabilitat per haver menjat allò que no tocava o quan no tocava, uns quilets de més amb els que no hi contàvem. En fi, un munt de situacions negatives que es poden transformar en problemes addicionals a una situació ja de per si caòtica.


Quines coses podem fer per evitar canalitzar les nostres emocions a través del menjar? En primer lloc evita comprar menjar no saludable o compra poc per no caure en la temptació. Quan anem a comprar substituir-lo per tot aquell menjar que no ens convé, per aliments amb els quals en consumir-los ens podem sentir molt millor en l'àmbit emocional i pel que fa a la salut.


A la nostra dieta no podran faltar mai les proteïnes, ja que són nutrients essencials que ens sacien i ens aporten les mateixes calories que els hidrats de carboni (4 calories per gram) amb la diferència que no en forma d'energia sinó per ajudar-nos a construir o reparar nous teixits. En resum, ens pot omplir igual la panxa un bon bistec, ous, peix, etc. amb verdura i una mica de patata, que ens aportarà un gran benefici per la nostra salut, que no pas un plat de pasta o arròs que es convertirà en energia que, si no cremem, busca un lloc del cos per emmagatzemar-se i convertir-se en greix. També ens ajudaria a aguantar més hores satisfets, cosa que evitaria algun que un altre passeig a la cuina.


Aquest seria un dels molts exemples alhora dels àpats principals com és el dinar o el sopar. La situació es complica quan arriba, per exemple, l'hora de berenar o simplement entre hores, entre un àpat i un altre o l'aperitiu. Què podem menjar en aquests moments tan crítics? Doncs hi ha un munt d'alternatives com per exemple: un grapat de fruits secs, un bol de iogurt amb fruita, una torradeta de pa integral amb gall d'indi, tonyina, escalivada, formatge fresc, hummus, alvocat, un got de llet desnatada o vegetal amb cacau pur, crema de cacauet, fruita (plàtan o poma). Si el moment crític és abans de dinar: pastanaga, adobats, olives, crudité de verdures amb paté vegetal (Muhammara), broquetes de tomàquets cherry amb formatge fresc, etc.


En definitiva, no caigueu en temptacions de què us pugueu penedir, és una qüestió de canviar hàbits, de voler sentir-nos bé amb nosaltres mateixos, de no carregar amb el sentiment de culpabilitat. I sobretot cuidar la nostra salut. Per últim, i no per això menys important i com sempre dic, mou-te, fes esport: és tant o igual d'important per la nostra salut i sobretot en aquests moments. Ànims a tots, ja queda menys!!!