​L'Ajuntament rectifica i comença a retirar la brossa de la platja del Cavaió

Cinc mesos després del temporal Glòria, Arenys de Mar neteja la platja més preuada pels arenyencs
|

Després de setmanes de polèmica per l'estat lamentable en què es trobava la platja del Cavaió, l'Ajuntament d'Arenys de Mar ha iniciat aquest dimarts la neteja mecànica de la brossa que s'acumulava des que fa cinc mesos la va portar el temporal Glòria. Arenys de Mar era l'únic poble del Maresme que encara tenia pendent la retirada de les restes del temporal perquè considerava que aquesta brossa s'havia de quedar a la platja per contribuir a la naturalització del Cavaió. Aquesta decisió que el govern municipal va defensar com a ideològica ha topat amb la reacció majoritària dels usuaris de la platja que la setmana passada ja van poder utilitzar-les després de quasi tres mesos de confinament per la Covid-19.


Cavaio 2La platja del Cavaió, mirant cap a Canet, aquesta tarda. Foto: lagenda.cat


Aquestes crítiques ciutadanes han encès els darrers dies les xarxes socials fins al punt que hi havia grups de veïns que s'estaven organitzant per fer actes de protesta que anaven des de recollir la brossa i portar-la a la plaça de l'Ajuntament fins a la crema de les piles de restes que s'amuntegaven a la platja.


Precisament aquest darrer aspecte ha estat el detonant de la decisió municipal de netejar el Cavaió. Segons que ha dit la regidora de Medi Ambient, Ona Curto, temien que els ciutadans fessin fogueres amb aquestes restes vegetals a la platja durant la revetlla de Sant Joan i això ha portat al Consistori a contractar l'empresa Casas perquè netegi el Cavaió amb tractors. En només un dia, els resultats són molt evidents i la platja comença a recuperar el seu aspecte habitual anterior al temporal Glòria.


Tot i que sembla que la platja quedarà neta aquest cap de setmana, quan comença la vigilància dels socorristes per part de Proactiva, l'Ajuntament ha decidit prohibir l'accés a les platges durant la revetlla de Sant Joan. Només hi podran accedir els clients dels xiringuitos i ho hauran de fer a peu. Per la seva banda, la Policia Local serà l'encarregada d'efectuar els controls d'entrada dels vehicles al Cavaió perquè només hi entri la meitat de la capacitat de l'aparcament mentre durin les mesures de prevenció de contagi del coronavirus. L'accés a peu hi serà permès.


Cavaio 1

La zona del Portinyol ha quedat neta de restes. Foto: lagenda.cat 


El debat sobre la neteja de la platja del Cavaió fa setmanes que dura després que el Govern municipal contradigués l'opinió dels grups d'experts consultats sobre què s'havia de fer amb la brossa acumulada pel temporal Glòria. Els experts van aconsellar netejar la brossa i deixar alguns dels troncs més grans dins de la zona acotada per la naturalització de la platja. Però van passar les setmanes i la brossa continuava apilada donant una imatge d'abandonament total. Fins i tot, voluntaris que van ajudar a netejar els primers dies posteriors al temporal es van sentir enganyats per la deixadesa en la qual es trobava el Cavaió. Vist com ha acabat tot plegat, el malestar social que ha generat la indecisió municipal es podia haver estalviat perquè finalment s'ha netejat mecànicament i s'ha retirat la brossa.


Però mentre es tanca l'assumpte del Cavaió se n'ha obert un altre a la Picòrdia. Tal com va publicar ahir l'agenda.cat, un vessament fecal al rial del Bareu ha creat un bassal pudent i contaminant a la platja que ja està a pocs metres d'abocar al mar. L'Ajuntament ha enviat els tècnics municipals i un camió cisterna, però aquest dimarts a la tarda l'aigua residual continuava baixant sense aturador. L'abocament d'aigües de claveguera directament al mar ha de comportar la collocació de la bandera vermella i la prohibició del bany.