La sípia d’Arenys, cara del sant Crist

|

Entrada del diccionari Alcover Moll a la paraula SÈPIA o SÍPIA f. || 1. Mol·lusc cefalòpode de l'espècie Sepia officinalis, amb deu tentacles, cos ovalat aplanat amb una aleta que s'estén a cada banda del sac, i closca oval interior composta de laminetes calcinoses unides per columnetes perpendiculars.


Web conquilla de sepiaLa sípia d’Arenys, amb la cara del sant Crist, pescada el 1934. 

Foto facilitada per Joan Pons Ribot (ACS). 


Un dia, ja fa uns anys, els bons amics de Ràdio Arenys es van assabentar que a la conquilla (closca oval) de les sèpies, depèn com es mirin, tenien la cara del Sant Crist gravada. I ensems, algú els va dir que a Arenys havíem tingut una conquilla de sípia (força gran) amb la cara del Sant Crist i em van demanar si podia saber més coses d'aquest tema. Em vaig posar a cercar. Jo havia sentit, des de sempre, algunes notícies de la Sèpia d'Arenys, una vella contalla que s'anava explicant sense que ningú me'n donés cap certesa. Tot sabent aquest fet, no en tenia constància fefaent ni massa informació, i gràcies a en Joan Pons Ribot (ACS) que en va fer un petit article a la revista La Rierada, en vaig saber més coses.


L'any 1934, als d'Arenys, ja feia molt de temps que se'ns coneixia pels setciències... Bé, millor dit pel poble de "les" setciències. I tot perquè a la teulada del Xifré hi havia set estàtues que mostraven "les" set ciències (eren estàtues que representaven la Prudència, les Bones Obres, La  Caritat, la Fe, l'Esperança, la Salut, la Medecina). Hem de recordar que en Xifré pertanyia a la maçoneria.Però és clar, la gent era molt mal pensada i de passar de ser el poble de "les" setciències, vàrem passar a ser la vila "dels" setciències. I tot, per aquesta tendència innata dels arenyencs a treure pit i pretendre saber-ne un xic més que els altres, o sigui: un punt pavero.


Web xifre jpg imatge nitida aaL’edifici Xifré coronat amb les “set ciències".


I estant així les coses, un pescador troba una sèpia gegant al mar i la conquilla de la sèpia té gravada la cara de Crist (o s'hi assembla!) I dit i fet. L'exposen amb tots els honors a l'espardenyeria de la Riera. I corrues de gent procedents dels racons més ignots venien a la nostra vila marinera a gaudir de la visió de la cara de Crist Crucificat! I de passada, si els abellia, pispaven alguna espardenya. Fet i fet, varen haver de traslladar la sèpia a una altra botiga, i en aquest cas, l'exposaven a l'aparador (no fóra cas que també ens furtessin alguns objectes).


I ja tenim una ligamanega ben "armada": els dels pobles del voltant, que sempre havien esperat una excusa per poder fer forrolla dels setciències, ja la van tenir servida. Apali, i vinga broma amb la Cara de "Cristo", apareguda a la conca d'una sèpia. I és així com es va fer famosa la Sèpia d'Arenys. La foto de la qual, la veieu a l'inici d'aquest escrit, gràcies a la troballa que havia fet en Joan Pons!