Qui degui diners a l’Ajuntament no pot rebre ajuts dels Serveis Socials

La crisi econòmica per la pandèmia destapa les dificultats d’accés a l’ajuda pública
|

La pandèmia de la Covid ha deixat una crisi econòmica que encara ha de mostrar la seva cara més crua. El tancament de negocis ha portat a la ruïna moltes famílies que formaven part de la classe mitjana i poc imaginaven fa un any que avui es trobarien a la cua de la pobresa. També hi ha moltes persones que vivien de l’economia submergida i que no poden demostrar oficialment que treballaven i, per tant, no tenen dret a l’atur


Aquesta lamentable situació ha empès moltes persones a demanar ajuda a Serveis Socials de l’Ajuntament d’Arenys de Mar. L’augment de peticions ha incrementat el retard en l’atenció d’aquest servei municipal que ja té una llista d’espera superior al mes, tal com va publicar L’Agenda aquest novembre. 


Mercat setmanal2   xs

Imatge del mercat setmanal el passat novembre. Foto: Xavi Salbanyà


L’arribada de nous casos de persones necessitades ha destapat una circumstància que molts ciutadans desconeixien i que impedeix que l’Ajuntament pugui ajudar els més necessitats. Es tracta del fet que la llei impedeix atorgar ajuts públics a persones o famílies que tinguin deutes amb l’Administració, sigui municipal, autonòmica o estatal. Per tant, si simplement es deu una multa de trànsit, Serveis Socials tanca la porta a concedir cap ajut fins que el deute no s’hagi pagat. 


Diverses persones afectades per aquest rebuig oficial ho han manifestat a les xarxes socials i el mateix regidor de Serveis Socials, Josep Antoni López, ho ha reconegut públicament. “És una situació real que darrerament és molt recurrent i que ens preocupa molt”, afirma López. El regidor informa que l’Ajuntament estudia fórmules legals per intentar superar aquest escull legal i poder ajudar a les famílies necessitades. Però la solució no és fàcil i trigarà malgrat que la urgència social de la crisi requereix respostes ràpides. 


Les persones necessitades es queden amb un pam de nas quan a Serveis Socials responen que no els poden ajudar perquè tenen deutes amb l’Administració. Els afectats expliquen que tenen pocs recursos i han de prioritzar posant pel davant el menjar que el pagament d’impostos. L’única sortida que dona Serveis Socials a aquestes famílies és enviar-les a les oenegés com Càritas, Creu Roja, els frares caputxins o les monges del Maricel. Però algunes d’aquestes entitats demanen als desvalguts un document de Serveis Socials informant que són aptes per rebre ajuda i això, sovint, acaba sent un peix que es mossega la cua. El regidor López assegura que Serveis Socials dona aquestes autoritzacions encara que les persones tinguin deutes amb l’Administració, però reconeix que és una manera de sortir del pas gens òptima. 


De moment, l’única sortida que l’Ajuntament ha trobat és subvencionar amb diners públics aquestes oenegés perquè siguin elles les que ajudin les persones i famílies que han caigut en la pobresa i no paguen els impostos. D’aquesta manera, es dona el cas que les oenegés acaben pagant els deutes dels més necessitats amb els diners públics que els hi atorga el mateix Ajuntament. Per aquest motiu, el govern local vol augmentar la dotació econòmica que trasllada a les oenegés de cara a l’any vinent perquè continuïn sent el pont extraoficial que salvi l’entrebanc legal que deixa la gent sense ajuts oficials.