Herbes aromàtiques

|

L'alimentació és un aspecte bàsic per tenir una vida saludable a qualsevol edat. Però a més, per gaudir de l'aliment és necessari cuidar el sabor i aquí juguen una funció important les herbes aromàtiques essencials a la nostra cuina. Aquestes herbes, a més de donar personalitat als nostres plats ens ofereixen nombrosos beneficis per a la nostra salut i sobretot al nostre sistema digestiu. Farem un repàs a les més utilitzades i com les hem de cuinar. 


Herbes aromàtiques 2




Menta 

Té un aroma molt característic, la podem fer servir per completar plats com amanides salses o també algun rostit. La podem utilitzar tan fresca com seca. Ajuda a descongestionar, antitossiu natural i redueix la inflamació intestinal. 


Alfàbrega 

Va bé amb la pasta, ous, amanides, pollastre o conill, i amb verdures com l'albergínia i el carbassó. L'hem d'utilitzar sempre fresca, i s'ha de tenir en compte de no cuinar-la massa ja que si no el sabor es fa mal bé. Digestiva, antireumàtica i antivomitiva (redueix les ganes de vomitar). 


Llorer 

És una de las poques plantes aromàtiques que el seu aroma s'intensifica quan esta seca. És ideal per als estofats (coccions llargues), marinats, escabetxos o per a coure marisc. S'ha d’anar en compte de treure'l de seguida després de la cocció per que el seu sabor es desprèn lentament i pot alterar el gust del plat.. Estimula l’aparell digestiu ajuda a l’aparell respiratori contra bronquitis, laringitis, faringitis. 


Comí 

S'utilitzen les llavors senceres. És freqüent trobar-lo acompanyant estofats de carn, llegums i hortalisses també condimentant formatges cremosos, amanides, arrossos i salses picants. Té propietats digestives i antimicrobianes. 


Romaní

Les seves fulles posseeixen un aroma fort i astringent. S'utilitza principalment per a guisos i rostits de carn, adobaments, olis i formatges però sobretot, en plats que contenguin gran quantitat de greix per les seves propietats astringents. 


Julivert

És bàsic en la cuina mediterrània. És ideal acompanyant l'all i s'utilitza en carns, peixos, guisos, plats al forn i a la planxa i en amanides com el Tabulé en la qual es fa servir fresc. Afavoreix la digestió, ajuda amb les flatulències i obre la gana. 


Safrà

Tot i que coneixem el seu ús en plats d'arròs però també és típic afegir-lo a estofats i guisos de carn de xai i de conill. S'ha de fer servir molt poca quantitat ja que aporta un sabor intens lleugerament iodat així com un color ataronjat a la preparació. Actua sobre el sistema nerviós, combat l’insomni i mitiga la tos. 


Clau 

S'utilitza sencer o mòlt en estofats, marinats, caldos, salses, escabetxos i adobats. També és molt utilitzat en pastissos, galetes i pa d'espècies francès, mot avingut especialment bé amb la poma. Té una olor i un sabor tan intens que s'han d'utilitzar en petites quantitats perquè no amagui el gust del plat. El seu potent aroma es deu a l'eugenol present en el Clau, té propietats antisèptiques que ajuden a conservar els aliments lliures de bactèries nocives