Proteïnes vegetals

|

Actualment les tendències alimentàries estan canviant, vivim un moment molt interessant, ja que les persones estem més conscienciades que la salut comença per una bona alimentació. En general cada cop més les persones creiem que som el que mengem i que les nostres decisions alimentàries tenen conseqüències, no només en l'àmbit de salut sinó pels animals i la resta del planeta. Això comporta canviar hàbits alimentaris i moltes persones obren el seu ventall a altres alternatives com les dietes veganes i vegetarianes. 


 multimedia images FotoAgendaMar21aaa




En aquest tipus de dietes es busca incorporar receptes en les quals el producte vegetal és el principal. S'ha de tenir en compte, però seguir un patró molt clar, fins i tot aconsellat per un expert si fos necessari, per tal d'aconseguir tots els nutrients necessaris, proteïnes, vitamines, minerals, calci, ferro d'aliments únicament vegetals, ja que si no es tenen coneixements sobre el tema es pot tenir problemes de salut a causa del dèficit de molts d'aquests nutrients bàsics pel cos. Un d'aquests nutrients importants són les proteïnes vegetals. 


Les proteïnes vegetals estan en expansió com a resultat d'aquest augment de canvis cap al consum de tipus de dietes vegetarianes i veganes. Fins i tot el consum ha augmentat en gent que no és vegetariana ni vegana, però per responsabilitat global decideixen reduir la ingesta de proteïna animal, ja que és perfectament combinable. El cert és que és una tendència que s'ha consolidat bastant amb un recorregut molt gran. 


A finals de 2018 un informe de la Comissió Europea manifestava el “potencial econòmic i ambiental” de las proteïnes vegetals a la Unió Europea en els sectors d'aliments i pinsos, impulsat per la demanda del consumidor. 


A Europa hi ha una gran demanda de proteïnes vegetals: uns 27 milions de tones de proteïna crua entre 2016-2017. Com a conseqüència, la UE importa anualment al voltant de 17 milions de proteïna crua. De la mateixa manera en el cas dels llegums la producció quasi s'ha triplicat en els últims anys. 


Les proteïnes vegetals que podem trobar actualment al mercat i que ens aporten les quantitats necessàries a la nostra dieta serien: els llegums (llenties, cigrons, pèsols, mongeta blanca, azuquis), la soja, component principal de moltes de les variants com el tempeh, el tofu, l’heura (amb un aspecte molt semblant al pollastre o a la vedella), altres proteïnes derivades del gluten de blat de moro com el seitan, pseudocereals (quinoa, trigo sarraceno), llavors (carabassa, sèsam, xia, gira-sol), fruits secs (ametlles, avellanes, nous, etc.). 


La realitat és que la demanda de burgers vegetals i plats preparats saludables va creixent, però també l’exigència del consumidor que busca productes nous que compleixin amb les exigències nutricionals i que, al mateix temps, sorprenguin el seu paladar. 


El mercat de les proteïnes vegetals ha resultat ser atractiu fins i tot per a les empreses de carn que no volen quedar-se fora de joc. 


Com veieu el ventall d’opcions és molt ampli tant si voleu canviar la tendència totalment o bé combinar-la amb altres proteïnes animals per millorar en salut i en medi ambient.