Arenys s'apropa al miler d'aturats un any després de l'inici de la pandèmia

​A finals de febrer, els ERTO afectarien 1.390 treballadors a Arenys de Mar, 620 a Arenys de Munt i 840 a Canet
|

El mes de febrer va tancar amb un lleuger ascens del nombre d'arenyencs a l'atur (+0,92%) respecte del mes anterior, d'acord amb les dades provisionals publicades recentment pel Consell Comarcal del Maresme. La taxa d'atur se situa al 14,55%, apropant-se a la taxa comarcal. Aquest informe mensual situa la xifra d'aturats a Arenys de Mar en 991 persones, 41 més que al desembre. Aquesta dada consolida l'augment significatiu de l'atur a causa de la pandèmia, que ja és del 32,49% respecte de fa un any.


Atur febrer


Dades de l'atur del febrer del 2021. Font: Consell Comarcal del Maresme. 


Arenys de Munt el nombre d'aturats ha augmentat amb 21 persones respecte del mes de desembre, i se situa en 514 aturats. La taxa és del 12,62%. La pujada intermensual és del 0,59%, i s'observa un augment interanual de l'atur, amb un 22,67%. En el cas de Canet el nombre d'aturats al setembre era de 944, 14 persones més que al desembre, però 7 menys que el mes anterior. La taxa ara se situa al 14,76%. Els augments intermensuals i interanuals són del -0,74% i 22,92%, respectivament.


Els tres municipis evolucionen seguint el comportament mitjà de la comarca, amb lleugers augments i descensos respecte del mes de gener i un fort augment respecte de fa un any. La bona dada és que se situen per sota de la taxa mitjana d'atur comarcal, que és del 14,99%, sobretot en el cas d'Arenys de Munt. Arenys de Mar i Canet s'hi apropen cada vegada més. 


També pugen els afectats per ERTO

Les dades d'atur registrat no recullen els afectats per ERTO perquè no són considerats dins la classificació d'atur registrat, d'acord amb l'Ordre ministerial d'11 de març de 1985. El Consell Comarcal, però també ha presentat les dades referents a les demandes d'ocupació en què sí que hi queden incloses els afectats per ERTO, entre d'altres. Una variable a tenir present en el context actual, precisament, perquè els afectats per ERTO necessiten estar inscrites com a demandants d'ocupació per rebre la prestació d'atur tot i no ser considerades com a aturades. Segons les estimacions fetes per L'Agenda a partir de les dades ofertes pel Consell Comarcal, a finals de febrer els ERTO afectarien 1.390 treballadors a Arenys de Mar, 620 a Arenys de Munt i 840 a Canet. 


Els demandants d'ocupació es classifiquen com a atur registrat o com a demandants d'ocupació no aturats. En aquest darrer grup s'hi inclouen aquells que no tenen disponibilitat immediata per treballar, els que demanden una ocupació amb una característica específica (treball només a l'estranger, teletreball, jornada inferior a 20 h, entre altres), els que es neguen a participar de cursos de formació ocupacional o accions d'inserció laboral o aquells que tenen una ocupació o bé una relació laboral que ha estat interrompuda temporalment. És en aquest subgrup on s'inclouen les persones afectades per un ERTO, així com aquelles que són fixos discontinus. Des del maig passat, aquest subgrup és el que domina la tendència dels demandants d'ocupació no aturats.