La nova adjudicació dels xiringuitos retardarà l'inici de la temporada

L'Associació de Guinguetaires critica el retard del govern i demana que es prorroguin les concessions fins a la sentència ferma del Tribunal Suprem sobre l'anterior adjudicació
|

L'Associació de Guinguetaires d'Arenys de Mar tem que el nou concurs per adjudicar els xiringuitos que prepara l'Ajuntament retardi l'inici de la temporada fins després de Sant Joan. Així ho va expressar la seva presidenta, Susanna Coll, en declaracions ahir al programa 'El Dominical' de Ràdio Arenys. Pels guinguetaires, el govern no s’hauria d’avançar a tirar endavant un concurs quan encara no hi ha una sentència ferma del Tribunal Suprem pel que fa al recurs de cassació presentat després del contenciós referent al plec de clàusules del 2014. Aquell concurs licitava la concessió dels xiringuitos per un període de 10 anys, que hauria d'acabar el 2024. 


Web xiringuito pag14


El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar l'any passat el darrer concurs de guinguetes d'Arenys i ha donat la raó a les concessions davant l'exigència municipal d'establir un tipus de guingueta determinat. Pel tribunal això suposaria un cost afegit de 250 mil euros, a banda del cànon municipal. Davant la resolució del tribunal i per no perdre la temporada, els guinguetaires van presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem. Entremig va esclatar la crisi de la pandèmia. 


L'any passat, però, l'Ajuntament ja va advertir que faria un nou concurs. En aquest sentit, la regidoria de Platges, Ona Curto, es va reunir la setmana passada amb l’Associació de Guinguetaires per informar-los que s’ha de fer aquesta nova adjudicació després del recurs interposat per la mateixa Associació contra el plec de condicions del 2014. L’any passat es va fer una pròrroga, però enguany s’ha de tirar endavant el nou concurs. La intenció del govern és aprovar-lo al ple de març. Tanmateix, admet que els terminis impossibiliten que la temporada de guinguetes pugui començar per Setmana Santa.


L’adjudicació serà per un any prorrogable a tres més. Des de l’Ajuntament estan acabant de revisar el plec per saber si podran incloure l’explotació de guinguetes a la Musclera tenint en compte la regressió de la sorra que dificulta la possibilitat d’instal·lar un xiringuito. Per aquest motiu, es plantegen transformar-ho amb un espai de venda de gelats. L’anunci d’aquesta nova adjudicació afecta 6 guinguetaires que no tenen clar si podran explotar els seus negocis i, si ho fan, perdran una part important de la temporada.


En la seva intervenció radiofònica, Coll va afirmar que el nou concurs per l’adjudicació de les guinguetes arriba amb molt de retard, ja que això farà que no puguin començar a explotar els seus negocis fins al juliol, dos mesos més tard del que és habitual. Coll va afegir que si el govern tenia la intenció de fer un nou concurs, s’hauria d’haver iniciat el procediment a l’octubre o el novembre. En aquest mateix sentit es va expressar la regidora de Junts per Arenys, Viviana Pérez, en l'espai Tribuna Política.

 

Coll va lamentar que des del govern no se’ls hagi donat cap explicació d’aquest retard i va criticar que la primera reunió per parlar d’aquest nou concurs va ser la setmana passada tenint en compte que el col·lectiu demanava una trobada des del mes de novembre. Per ara, no hi ha prevista cap altra trobada entre l’Ajuntament els guinguetaires.