El Tribunal Suprem no admet a tràmit el recurs dels guinguetaries

Els guinguetaires critiquen el retard en l’adjudicació del servei mentre el govern es disculpa i aprova per urgència una nova licitació
|

El Tribunal Suprem ha inadmès a tràmit el recurs de cassació que l'Associació de Guinguetaires d'Arenys de Mar va presentar després del contenciós referent al plec de clàusules del 2014. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar l'any passat el darrer concurs de guinguetes d'Arenys i va donar la raó als concessionaris davant l'exigència municipal d'establir un tipus de guingueta determinat. Pel tribunal, això suposaria un cost afegit de 250 mil euros, a banda del cànon municipal. Davant la resolució del tribunal i per no perdre la temporada, els guinguetaires van presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem. Aquest Tribunal, però, no ha admès a tràmit el recurs, i per això la sentència del TSJC és ferma. 


El nou concurs d’adjudicació de les guinguetes podrà tirar endavant després del suport de govern municipal, l’abstenció del PSC i el vot en contra de JxA, crítics amb el temps que s’ha tardat a iniciar el procés. Des del govern afirmen que aquest nou plec de clàusules ve condicionat pel recurs que va presentar el mateix col·lectiu de guinguetaires contra el plec de condicions del servei el 2014 i una sentència que no permet prorrogar el servei un any més, com es va fer l’any passat. Des del govern reconeixen que han anat tard i ho justifiquen per motius de temps i feina. 


Xiringuitos cavaió   xs

El Cavaió tindrà una cinquena guingueta. Foto: Xavi Salbanyà


La nova licitació no inclou finalment cap guingueta a la Musclera per culpa de la regressió important de sorra que pateix des de fa temps aquesta platja. S’havia contemplat la possibilitat d’instal·lar un punt de venda de gelats, però al final s’ha descartat. Això ha fet que s’hagi optat per encabir un xiringuito més al Cavaió, fet que no suposarà cap problema perquè ja estava contemplat en pla d’usos de les platges. El termini d’adjudicació serà d’un any prorrogable a tres més. Es treballa amb la idea que es puguin instal·lar abans de l’inici de la temporada d’estiu, declarant la urgència de la tramitació de l’expedient per reduir els terminis. El que està clar, però, és que els que volien obrir per Setmana Santa no ho han pogut fer. 


Des de l’Associació de Guinguetaires es mostren descontents amb la manera que des del govern s’ha tramitat la nova adjudicació. Afirmen que el nou concurs arriba amb molt de retard i creuen que això farà que no puguin començar a explotar els seus negocis fins al juliol, ja que també donen el Sant Joan per perdut. Alhora, lamenten que no es pugui posar ni un punt de venda de gelats a la Musclera i que el preu de sortida de licitació sigui de 15.000 euros, igual que l’últim concurs, tenint en compte la situació econòmica derivada de la pandèmia i la possibilitat que no puguin obrir a les nits. La presidenta, Susanna Coll, afegeix que el procés s’hauria d’haver iniciat el passat octubre o novembre. Lamenta que des del govern no se’ls ha donat explicacions i critica que la primera reunió per parlar-ne va ser a principis de març. Afegeix que el govern no hauria de tirar endavant un concurs quan encara no hi havia  una sentència del Suprem pel recurs de cassació presentat pel plec de clàusules del 2014. En el moment de tancar l’edició d’aquesta revista, els integrants de l’associació s’havien de reunir per decidir si es presentaran al concurs o no.