​Gir polític al suport de la futura biblioteca a les Clarisses

Junts per Arenys i PSC han decidit donar suport al projecte amb la condició que el govern presenti un pla clar de finançament i no s’aturin altres inversions importants per la vila
|

El trasllat de la biblioteca a l’antic convent de les Clarisses ha estat motiu de disputa política des de fa anys. Els dos principals partits de l’Ajuntament (Junts per Arenys i ERC) s’han enfrontat per aquest motiu, perquè JxA defensa que la biblioteca s’havia de fer a l’edifici Calisay i convertir el vell convent en un hotel d’entitats que acollís l’Esplai de la Gent Gran. En canvi, ERC ha promogut les Clarisses com la futura Casa de les Lletres on es traslladés la biblioteca.


Biblioteca2

Una recreació de com serà la nova biblioteca. Foto: H3O. 


Actualment, el govern municipal (ERC, CUP i AeC) defensen l’opció de la biblioteca a les Clarisses i tenen la majoria absoluta per tirar endavant el projecte, malgrat que encara estigui pendent el finançament de l’obra que puja a cinc milions d’euros. A més, la intenció del govern és portar a aprovació del projecte executiu de la futura biblioteca en el ple municipal d’aquest dijous, 15 d'abril. Davant de l’evidència que la majoria política municipal vol impulsar definitivament aquest projecte, JxA ha decidit modificar el seu posicionament i acceptar el trasllat de la biblioteca a l’antic convent, però amb condicions.


Junts per Arenys ha demanat que el govern es comprometi a dur a terme un pla de finançament de l’obra que limiti a un màxim del 30% d’aportació municipal al cost total de l’obra i que prevegi la seva realització en fases en funció de l’arribada de les subvencions supramunicipals. Igualment, JxA ha sol·licitat que aquest pla vagi acompanyat d’un altre calendari d’inversions d’altres inversions que necessita Arenys. L’objectiu d’aquest segon pla seria que l’obra de les Clarisses no aturi cap altre projecte necessari a la vila com la canalització del Bareu, obres als carrers o altres serveis d’atenció a les persones.


El cap del grup de JxA, Estanis Fors, i el regidor del mateix grup, l’arquitecte Domènec Massuet, es van reunir aquest dimarts amb l’alcaldessa d’Arenys de Mar, Annabel Moreno, per traslladar-li el canvi d’orientació de la posició política respecte al projecte de les Clarisses. La proposta de Fors es concretarà demà en el ple municipal a l’hora de la votació del projecte executiu de l’obra de la futura biblioteca. JxA s’abstindrà en aquesta votació, en lloc de votar-hi en contra. I si el govern accepta les condicions exposades, el grup d’Estanis Fors acabarà votant afirmativament en posteriors votacions vinculades al projecte.


Per la seva part, el PSC votarà demà a favor de l’aprovació del projecte executiu de la biblioteca nova. No obstant això, també han reclamat al govern que expliqui públicament com es pagarà i quins recursos municipals utilitzaran. El cap del grup del PSC, Jordi Muñiz, es va reunir dilluns amb l’alcaldessa Moreno per traslladar-li el posicionament dels socialistes “perquè no volem que les Clarisses s’acabin convertint en una nova versió de la caserna de la Guàrdia Civil, que va estar durant anys abandonada”.


Finalment, els dos socis d’ERC al govern (CUP i AeC) mantenen les seves reserves sobre el finançament d’aquest projecte en l’àmbit intern municipal, tot i que en més d’una ocasió han manifestat les seves reticències a destinar una gran inversió a aquesta obra que suposi un fre a altres prioritats de la vila. Així les coses, el projecte executiu de la nova biblioteca a les Clarisses prosperarà en el ple de demà sense cap vot en contra, si es compleixen les intencions manifestades pels partits polítics amb representació a l’Ajuntament.