Càritas pendent de cobrar 25 mil euros de l'Ajuntament

Dos pagaments pendents van ser matèria de discussió durant la reunió del Consell de Benestar Social d'aquesta setmana
|

L'Ajuntament d'Arenys de Mar deu a Càritas 25.000 euros de la liquidació del conveni entre ambdues institucions per comprar aliments frescos. Aquests diners corresponen a diverses partides. D'una banda 2.500 euros són part del conveni de l'any passat. En concret, són part de l'ampliació de 10.000 euros que l'Ajuntament va fer a partir de la partida reservada per a les barraques de Festa Major i que les entitats juvenils van decidir lliurar a l'entitat benèfica. 


D'altra banda, els 22.500 euros restants corresponen al 75% del conveni de col·laboració que Càritas Diocesana de Girona -de qui depèn Càritas Parroquial d'Arenys de Mar- va signar amb l'Ajuntament a principis d'any. Segons ha pogut saber L'Agenda, aquest conveni estipula que l'Ajuntament pagarà el 75% de l'import en el moment de firmar el conveni, i el 25% restant en el moment de justificar la subvenció. Segons les últimes dades disponibles, Càritas calcula que el nombre d'usuaris ha crescut un 40%, que acuden al seu local per obtenir aliments bàsics, la majoria derivades pels mateixos Serveis Socials municipals. 


Càritas petitas   xs

El nombre de famílies que van a Càritas ha crescut un 40%. Foto: Xavi Salbanyà.


Ambdós pagaments pendents van ser matèria de discussió durant la reunió del Consell de Benestar Social del dimarts passat, 18 de maig, el qual feia més d'un any que no es reunia, quan el seu mateix reglament estableix un règim de dues reunions anuals. L'emergència econòmica i social fa que Càritas Parroquial hagi de prestar els serveis als usuaris a partir dels recursos propis obtinguts dels donatius. Per ara, Càritas no ha volgut fer declaracions sobre aquest tema, a l'espera que l'alerta donada dimarts serveixi per agilitzar el cobrament. 


A preguntes de L'Agenda, el regidor de Benestar Social, Josep Antoni López, ha afirmat que els pagaments estan dins el termini previst. López ha detallat que els 2.500 euros de l'aportació extra de l'any passat s'estan tramitant. Segons el regidor, la bestreta del 75% dels 30.000 euros, consolidats després de l'augment de l'any passat, també està dins el termini previst. Altres fonts consultades, afirmen que el conveni encara no s'ha executat per part dels serveis econòmics de l'Ajuntament, que agilitaran els tràmits després de la reunió de dilluns.  


Finalment, a banda d'aquests 25.000 euros, queden 5.000 euros de la subvenció per concurrència pública que es va tancar el desembre del 2020, i que ja era previst que Càritas ingressi durant el primer semestre del 2021. A diferència de les altres dotacions econòmiques, que van destinades a comprar productes frescos, aquests 5 mil van destinats a altres tipus d'aliments. Amb els ingressos propis, Càritas ajuda a més a pagar altres despeses com el lloguer, subministraments bàsics o bitllets de tren. Esporàdicament, ajuden a pagar alguns impostos.