Sant Antoni dels paletes

​Ramón Verdaguer ens explica per què el cíngol de Sant Antoni era de 13 nusos amb el teorema de Pitàgores
|

Sant Antoni de Pàdua (nat a Lisboa l’any 1195 – morí el 13 de juny de 1231 a Pàdua) fou un frare franciscà, teòleg i predicador catòlic del segle XIII, venerat com a sant per l'Església catòlica. Se l'anomena de Pàdua perquè és el lloc on va morir, però a Portugal se'l coneix com a Sant Antoni de Lisboa, on va néixer. És un dels sants més populars del santoral catòlic a causa dels miracles que hom li atribueix. I se celebra el sant el dia 13 de juny, data de la seva mort. 


Sant antoni de padua convent A


Ep! També és el patró dels paletes! 


Un gran arquitecte em va fer confiança i em comentà que el fet de ser patró dels paletes, va ser això i més coses. Sembla que fou ell, que tot i portar el cíngol que portaven tots els frares (de 3-4 nusos) ell se n’inventà un de 13 nusos. I amb aquests 13 nusos va canviar tota l’estructura de la construcció. Per fer-ho entenedor, us puc explicar una anècdota: Un jovencell de la meva coneixença treballava fent caixes d’embalatge. Si eren petites, amb un escaire un xic gran, ja feia per poder fer bé les caixes. (Que quedessin escairades i no quedessin guerxes). 


Més endavant, on treballava el vailet van fer caixes per a màquines tèxtils, grosses. No hi havia manera de trobar un escaire prou gran que permetés poder construir els embalatges. Fins que un dia, s’escaigué passar pel taller del vailet un home ja jubilat. Mirà al jove aprenent i li diu tot sorneguer: 


- Vailet, que no t’han ensenyat el Tres, Quatre, Cinc? 


I el vailet posà cara d’ignorant (el que era) mai havia escoltat això. El que li va dir aquell bon home fou ensenyar-li el pur teorema de Pitàgores. El costat d’alçada comptem 3, la base comptem 4 i la hipotenusa comptem 5. O sigui els quadrats d’aquests números era: B 3x3=9; C 4x4=16 i la hipotenusa A 5X5=25. O sigui 9+16=25. O sigui l’angle recte per excel·lència! 


Clavat! Sortia exacte, per tant, els angles rectes estaven assegurats. Amb aquest teorema es podia construir tot d’una forma relativament senzilla. Ai las! Que el sant de Pàdua, o de Lisboa, podia desenvolupar tot l’art constructiu només amb el cíngol de 13 nusos, si hi ha 13 nusos, podem agafar i posar-lo a terra en 13 nusos hi ha 12 espais, o sigui un espai de 3, un de 4 i un de 5. 


Ah! I no només això per construir ben tirades les línies també es podia fer l’absis. Agafar un punt del diàmetre i tirar el cordill i fer un absis en semicircumferència, ben cofoi. Fixeu-vos. Aquest savi portava al seu cinyell tot el material per a la construcció lligat a la cintura. Apali! 


Els paletes ja el tenen de Sant Patró, però veiem que hi havia més material que el que coneixem i per tenir-ho més a mà. Els arenyencs (paletes, o no) podem anar a l’Església de Santa Maria d’Arenys i al nostre convent dels frares on guardem curosament a cadascuna d’elles, la imatge del Sant que ens ha ensenyat a construir d’una forma tan senzilla. 


Ah! I els arenyencs hem de mirar molt bé el nostrat carrer de la Torre del Prohom. El més recte d’Arenys fou dissenyat per “destradors” els experts que aixecaren el nostre temple, de ben segur, amb el 3, 4, 5! I és així com els arenyencs també vam construir una part de la història.