L'Ajuntament estendrà finalment la recollida d'escombraries porta a porta a tota la vila

La proposta, que acumulava gairebé un any de retard, ha rebut els vots favorables del govern, l'abstenció de Junts per Arenys, mentre que el PSC hi ha votat en contra
|

El ple municipal d'avui 22 de juliol ha aprovat després de tres ajornaments el nou plec de clàusules de la recollida d'escombraries, que comportarà l’ampliació del sistema porta a porta a tot el municipi amb tres àrees d’emergència. La proposta ha rebut el suport dels partits del govern (ERC, CUP i Arenys en Comú), l'abstenció de Junts per Arenys i el vot en contra del PSC. Pel govern es tracta d'un pas important en l'aplicació d'un dels pilars bàsics que s'inclouen en el Pla de Mandat, que afirma que el nou model està avalat per experts mediambientals i l’Agència de Residus de Catalunya.


Escombraries 3   xs

El nou model planteja que hi hagi tres àrees d'emergència. Foto: Xavi Salbanyà. 


L'encarregada de defensar el nou model ha estat la regidoria de Medi Ambient, Ona Curto, que ha afirmat que el model actual mixt ha tocat sostre i cal evitar la presència d'escombraries a la via pública. Ha destacat la incorporació de millores com major recollida a comerç, restauració i el mercat dels dissabtes, noves fraccions com oli de cuina o teixits, o diferents temporades durant l'any, la creació d'una oficina especifica d'incidències, o la instal·lació de tres àrees d'emergències tancades i vigilades amb càmera. El nou contracte canvia el sistema de facturació, per pagar només pels serveis prestats. 


Per contra, el portaveu del PSC, Jordi Muñiz, ha reiterat el posicionament contrari dels socialistes a estendre el porta a porta a tot el municipi. Muñiz ha afirmat que "ara no és el moment de fer el porta a porta" i que la majoria de veïns no n'estan informats. També ha demanat respecte pels que creuen que el model mixt funciona, ja que la fracció de reciclatge ha anat augmentant. Ha criticat la retirada de contenidors durant els darrers anys. "Ha interessat que el model mixt no funcionés", ha reblat.


El portaveu de Junts pe Arenys, Estanis Fors, ha defensat l'abstenció del seu partit, ja que el sistema porta a porta que funciona molt bé en segons quin tipus de municipi no és aplicable del tot a Arenys. Tanmateix, ha remarcat que estan molt d'acord amb moltes de les millores que s'han incorporat en el plec de clàusules. Ha demanat al govern seguir treballant amb el consens sobre aquests punts, sobretot, les àrees d'emergències. 


L'aprovació d'aquest plec de clàusules ha entrat com a urgència al darrer ple del curs polític. A partir d'ara s'haurà de convocar un concurs públic perquè les empreses de recollida d'escombraries s'hi presentin. L'aprovació arriba unes setmanes després que el govern donés instruccions per escrit a la brigada municipal de recollir les bosses d'escombraries de la via pública. A més, el mes passat el govern afirmava que l'empresa del Consell Comarcal (Resmar) que ara fa la recollida hauria cobrat de més per recollir la brossa, afegint un nou encontre en les seves relacions.