S'ha mort Mn. Josep Martín a 91 anys

​Va ser vicari de la parròquia de Santa Maria d'Arenys entre el 1974 i 2006
|

El qui fou vicari de la parròquia de Santa Maria d'Arenys, Mn. Josep Martín Mejías, s'ha mort avui primer de setembre a 91 anys. Com ha informat la Parròquia de Santa Maria, Mn. Josep s'ha mort aquest matí després de 67 anys de vida sacerdotal, 47 dels quals estant adscrit a la parròquia d'Arenys de Mar. Va néixer a Torre Alháquime (Cadis), el 29 de març de 1930 i va ser ordenat sacerdot a la catedral de Girona el 1954. 


Pp2

Mn. Josep Martín Mejías, a l'església de Santa Maria. 


Després de la seva ordenació va ser nomenat vicari del Port de la Selva (1954-1955), de Camprodon (1955-1956), ecònom d'Oix i encarregat de Sant Miquel de Pera i Talaixà (1956-1958), i regent de Sords (1958-1959). El 1959 va ingressar com a membre de la Casa Missió de Banyoles, de la qual va formar part fins a la seva ordenació com a vicari d'Arenys de Mar, el 1974. Ocupant aquest càrrec també va ser Arxipreste del Maresme entre el 1997 i el 2003


La seva trajectòria va anar molt lligada sempre al costat de Mn. Martí Amagat, amb qui ja va coincidir al seminari de Girona, que tot i ser més jove anava un curs per davant seu. Amb ell va tornar a coincidir a la Casa Missió de Banyoles, una institució de capellans que anaven a predicar per les parròquies. D'aquí es van apuntar amb dos altres capellans, per anar de missió a l'Argentina. Tot i que Mn. Martí va continuar amb les missions a l'Amèrica Llatina, Mn. Josep va tornar a Catalunya. 


Al cap de 15 anys a la Casa Missió, el bisbe de Girona va nomenar a Mn. Martí i Mn. Josep, rector i vicari de Santa Maria d'Arenys, el 1974, càrrecs que van ocupar fins al 2006. Enquadrats dins el sector més aperturista de l'Església, tots dos van formar part del Fòrum Joan Alzina, que aplegava diversos capellans de la diòcesi que advocaven per una Església fidel a l'esperit del Concili Vaticà II, més plural, oberta, que reconegui el sacerdoci femení o el matrimoni homosexual, entre altres. Això els va comportar problemes amb la cúria diocesana i amb la Santa Seu. 


Pepe

D'esquerra a dreta, Mn. Josep Maria Nicolau, Mn. Martí Amagat, Mn. Jaume Fàbregas i Mn. Josep Martín, el dia del seu comiat de la parròquia de Santa Maria. Foto: Xavi Salbanyà. 


En l'organització parroquial, Mn. Josep es feia càrrec de les tasques més quotidianes de la parròquia, com la catequesi o l'edició del suplement del Full Parroquial. Des d'aquesta tribuna, on opinava molts cops de l'actualitat local, va polemitzar en diverses ocasions sobre temes ben diversos, com si s'havia de poder aparcar a la plaça de l'Església o no. Això el va convertir molts cops, en la cara menys amable del duet format amb Mn. Martí. 


També va ser un dels impulsors, durant els anys 80 i 90 de diverses tradicions locals, com ara Sant Roc, la Crema de la Bóta, entre altres. Per aquest motiu, el Patronat de Sant Roc li va reconèixer la seva tasca amb l'Almorratxa d'Honor el 2012, guardó que va rebutjar per no estar d'acord amb el cartell polèmic d'aquell any. 


Mn. Pepe, com era conegut, residia actualment a la residència de Vil·la Betània, on havia anat cada dia dinar amb Mn. Martí. La missa funeral se celebrarà demà dijous, 2 de setembre, a les 16.30 a l'església de Santa Maria d'Arenys. Descansi en pau.