Els horts urbans generen dubtes per la deixadesa i poc ús que es dona

Fa quasi tres anys que es van inaugurar i la iniciativa no ha rebut l’acceptació desitjada
|

La iniciativa dels horts urbans a Arenys de Mar que es van adjudicar entre març i abril del 2019, fa temps que dona una imatge diferent dels objectius inicials inclosos a les bases de funcionament. Amb el pas del temps, aquest espai comença a generar dubtes, posa en qüestió la supervisió del funcionament que també ha sofert els efectes de la pandèmia, ja que els usuaris no van poder fer ús de les parcel·les per les restriccions. 


Horts urbans   xs


Poc o res s’ha fet per millorar aquest funcionament de les diferents parcel·les dels horts urbans que es localitzen al marge dret de la part alta del rial del Bareu. Un inici encetat fa més de dos anys, on veia la llum un dels projectes importants de la Regidoria de Medi Ambient (CUP) amb més sol·licituds que parcel·les, moment on es va fer ús del sorteig per adjudicar les setze parcel·les que tenia aquesta zona destinada per a aquests horts urbans ecològics. En aquell moment es va oferir espai per a tres entitats de la vila, per a persones majors de seixanta anys, menors de trenta i les obertes al públic general


Amb el transcurs dels mesos, també dels efectes del primer confinament, de la possible deixadesa, es veu una imatge que dista bastant del funcionament que hauria de tenir aquest espai. Una zona municipal que vol buscar que sigui una eina d’ús social, ambiental, educatiu i terapèutic, a més de la productivitat. Però que genera el dubte si funciona segons marca el reglament, ja que hi ha parcel·les que no s’estan utilitzant i conreant, a més de deixadesa pel que fa als marges i accessos a l’espai, també de renúncies que s’han anat donant en els últims temps, d’ampliacions de l’adjudicació que va donar la regidoria als adjudicataris, del problema sorgit a una parcel·la per la proximitat d’un talús que deixava residus, i de l’interrogant de si la localització d’aquests horts urbans és la més adient. 


Cada parcel·la de cultiu té una superfície de quaranta metres quadrats cadascuna, amb zones comunes i on es volia ampliar en el futur amb altres elements o zones que no s’ha arribat a concretar. L’Ajuntament és l’encarregat de supervisar el funcionament i manteniment de l’espai. Recordem que abans de considerar aquesta zona del rial del Bareu, va haver-hi la problemàtica de quin lloc era el més positiu per fer aquests horts. Un dels llocs que es va estudiar i es va descartar era la zona del costat on es troba l’actual pista d’atletisme, però no va ser considerat com a adient, ja que aquesta zona esportiva s’havia de millorar i ampliar, cosa que no té pinta que sigui així durant aquest mandat. A més, un dels objectius que marca el Pla de mandat del 19-23 era l’ampliació d’aquests horts, però que avui dia no s’ha arribat a assolir.