L'ACA comunica que l'Ajuntament haurà de pagar un milió d'euros de la canalització del rial del Bareu

|

La Generalitat no pagarà la totalitat del cost de canalització del rial del Bareu com s'havia anunciat perquè l'Ajuntament d'Arenys de Mar haurà d'assumir l'IVA. Així ho ha explicat aquest matí el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, al programa El dominical de Ràdio Arenys durant una visita al rial del Bareu. Reyes ha indicat que l'obra tindrà un cost d'uns cinc milions d'euros i que el consistori arenyenc ja sabia que ha de pagar l'IVA del 21%. Per tant, l'Ajuntament haurà de pagar un milió d'euros. 


La història de la canalització del Bareu fa 30 anys que dura amb promeses de la Generalitat incomplertes. El Govern català va incloure aquesta obra dins del Pla de Rieres del Maresme de 1992 i es va comprometre a pagar el 80% del cost mitjançant l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Onze anys després, una gran rierada va fer baixar nombrosos cotxes en aquell rial que seguia sense abordar l’obra promesa. L’any 2005, l’ACA va comunicar a l’Ajuntament d’Arenys de Mar que estava en fallida econòmica i que no pagaria el projecte del Bareu. Arran d’això, l’Ajuntament arenyenc va elaborar dues propostes d’urbanització superficial i de canalització de petita escala. Per aquest motiu, el consistori va fer una reserva de 369.000 euros per abordar aquesta obra. Finalment, fa dos anys que l'ACA va anunciar que es faria càrrec del cost del projecte i ara s'ha sabut que no serà així perquè Arenys de Mar haurà d'assumir el milió d'euros de l'IVA, una quantitat que triplica el fons de reserva que tenia l'Ajuntament per a aquest projecte. 


A

 Samuel Reyes, Annabel Moreno i Ona Curto observant la part canalitzada plena de sorra i canyes (Foto: X. Salbanyà)


Samuel Reyes ha explicat en la visita d'avui, acompanyat de l'alcaldessa Annabel Moreno i de la regidora de Medi Ambient Ona Curto, que la redacció del projecte està avançada i ha volgut tranquil·litzar els veïns que no les tenen totes. "No farem cap actuació en contra de l'opinió dels veïns", ha afirmat el director de l'ACA. Ha demanat al veïnat confiança en els tècnics i ha recordat que els veïns podran fer les seves aportacions quan el projecte es posi a exposició pública. Sobre el tamany del calaix que anirà a sota ha explicat que tindrà una mida de 2  per 2 metres i que per això no hi podran entrar màquines per netejar. El manteniment s'haurà de fer a mà i anirà a càrrec de l'Ajuntament.


Reyes ha recordat que la competència dels rials i rieres són de l'ACA però el manteniment l'ha de pagar l'Ajuntament. Per això ha indicat que hi ha línies d'ajuts de tres milions d'euros per a tota Catalunya i Arenys s'hi ha presentat. El director de l'ACA ha descartat que es pugui fer un embassament rial amunt per retenir l'aigua de la pluja torrencial.  


Aaa

Reyes parlant amb Moreno i Curto (Foto: X. Salbanyà)