L’arròs

|

L'arròs és la llavor de la planta Oryza Sativa, una espècie pertanyent a la família de les Poàcees (gramínies) originària del subcontinent Índic, la llavor del qual és comestible. La majoria d'arrossos es poleixen prèviament per a alliberar-los de la coberta que els protegeix (que es converteix en segó), la qual cosa elimina així olis i enzims de l'arròs. El resultat és un gra d'arròs que es manté estable durant anys. Avui, és l'aliment bàsic en molts països i no solament a Àsia, també en alguns països d'Amèrica Llatina i Àfrica. L’arròs és un cereal millenari que compta amb moltes varietats, totes diferents des del punt de vista nutricional i organolèptic. 


Arroz el universal menu istock


Arròs integral 

És originari de la Xina i és el cereal més consumit després del blat. Conserva la closca original, on hi ha les vitamines del grup B, potassi, magnesi i fòsfor i la fibra. Es recomana el rodó a l’hivern i el llarg a l’estiu; el semi integral, per a persones amb sistemes digestius sensibles, i el blanc és molt útil per tallar diarrees, ja que no té fibra. 


Arròs integral dolç 

Originari del sud-est asiàtic, és la varietat més proteica, molt recomanable per a infants, embarassades i esportistes. És ideal per als mesos d’hivern, ja que escalfa l’organisme i ens aporta hidrats d’absorció lenta molt digestius. És ric en vitamina E i vitamines del grup B. 


Arròs basmati integral 

Originari de l’Índia, és un dels més coneguts del món. Té més vitamines i minerals que les altres varietats i té un sabor únic i aromàtic. És el més interessant perquè té el nivell d’arsènic més baix. El que no és integral també és interessant perquè té un índex glucèmic similar al de l’arròs integral. 


Arròs vermell 

És originari de la Xina i deu el color vermell a la closca de llevat. Conté fibra, vitamines del grup B, manganès, zinc i ferro. S’ha usat tradicionalment quan hi ha problemes circulatoris i digestius i també és molt recomanable per a diabètics, perquè té un índex glucèmic baix. Té un sabor intens que recorda la nou. Se sol fer servir per donar color als plats. 


Arròs negre 

És originari de la Xina i és de color negre. A l’antiga Xina també es coneixia com a “arròs prohibit” perquè només el consumia l’emperador i la seva cort, que el requisaven perquè pensaven que les propietats antioxidants que té els allargarien la vida. El color negre el donen els antocians, un antioxidant molt potent també present a les mores o els nabius. És ric en ferro i seleni, i beneficiós en cas de malalties cardíaques. 


Des de fa uns anys, hi ha l’alarma de l’arsènic inorgànic en l’arròs. És cert que és l’aliment que més arsènic conté. Els productes que tenen més arsènic són les coquetes d’arròs i l’arròs integral. Per aquest motiu, els més petits no n’han d’abusar. L’arròs basmati integral és la millor opció, perquè té nivells d’arsènic molt més baixos. 


Què cal fer per eliminar lʼarsènic de lʼarròs? 

Remullar-lo tota la nit. Rentar-lo bé fins que l’aigua quedi clara. Bullir-lo amb aigua abundant i després llençar-la. Amb aquests tres senzills passos podeu reduir fins a un 50% l’arsènic inorgànic.