Polèmica pel suport de l'Ajuntament a la caravana solidària amb Ucraïna

​Els voluntaris acusen el govern no ajudar-los i "fer-se la foto", i Moreno afirma que l'Ajuntament fa tot el possible i que ha estat en contacte amb ells
|

La rebuda de la caravana solidària que va sortir d'Arenys la setmana passada i que ahir va arribar amb 32 refugiats no ha estat lliure de polèmica. La recepció de la comitiva i dels ucraïnesos va tenir lloc ahir al migdia al restaurant Capote d'Arenys de Mar. Durant aquesta recepció la intervenció de l'alcaldessa Annabel Moreno ha aixecat polseguera entre els voluntaris de la caravana. Segons ha transcendit a través de les xarxes socials, els voluntaris estan molestos i acusen l'alcaldessa i altres membres del govern municipal d'anar-hi a "a fer la foto i el sermonet sense saber res del que hem passat i fet, i sense interessar-se per res", segons declara a Facebook la voluntària Susana Miau.


Ucraina2

José Luis Montes amb l'alcaldessa Annabel Moreno a la recepció d'ahir. Foto: Ajuntament d'Arenys de Mar. 


La mateixa voluntària afegia en altres comentaris, que "si Arenys és vila d'acollida, no és precisament per ajudes de l'Ajuntament. Arenys és vila d'acollida gràcies a la seva gent". Aquesta i d'altres intervencions van comportar la resposta de la mateixa alcaldessa Moreno, que va replicar que  "des de fa 3 setmanes que va començar la guerra d'Ucraïna l'Ajuntament ha fet tot el que està en les seves mans". Moreno va enumerar diverses accions com la concentració davant de l'Ajuntament, coordinar un grup amb tots els ucraïnesos que viuen a Arenys o lliurar el material de tota mena que es va enviar al consolat d'Ucraïna


Segons han declarat alguns dels voluntaris, va anar a demanar ajut a l'Ajuntament abans de muntar tota la caravana i els van dir que no. Tot i això, asseguren que no volen entrar en polèmica amb l'alcaldessa. Moreno ha declarat a L'Agenda, que en cap moment els van demanar ajuda i que es van emplaçar a estar en contacte. Tot i això, no els va agradar gaire el discurs durant la recepció. En aquest sentit, estan dolguts perquè des de l'Ajuntament no s'havia fet cap seguiment dels refugiats que venien. "No ens va agradar la teva rebuda perquè no som herois ni buròcrates", declaren. 


Moreno s'ha defensat dient que "hem estat en contacte amb tots els arenyencs que han anat a Polònia a prestar el seu ajut, tant amb el José Luis com amb altres arenyencs que encara hi són". En el vessant econòmic, Moreno explica que "l'administració pública no pot donar diners a particulars per molt lloable que sigui la seva acció, malauradament és així". Moreno també afirma en la seva resposta que va anar a rebre els ucraïnesos per explicar-los que poden empadronar-se, escolaritzar els seus fills i rebre la targeta sanitària. També s'ha posat en marxa l'acollida a l'escola d'adults per aprendre català i castellà i l'atenció assistencials amb els serveis socials i la Creu Roja.