L’envelliment de la pell és un procés natural que arriba a tothom, però, el com i el quan apareix és diferent per a cada persona. Per una banda hi ha l’envelliment cronològic, determinat per l’edat; per l’altra, l’envelliment biològic o cel·lular, condicionat per la salut de les cèl·lules; és el que passa quan algú no sembla que tingui els anys que té.
La flacciditat apareix, sobretot, per la desestructuració de les fibres d’elastina i la pèrdua de col·lagen –que treu volum al rostre–, per la disminució de greix als diferents compartiments, i per la pèrdua de tensió dels lligaments facials i els músculs. A més, hi ha altres factors que incideixen directament en aquest aspecte, com el tabac, l’estrès, els canvis de pes, els canvis hormonals i una exposició inadequada al sol.
El tipus d'alimentació pot ajudar com fer un excés d'ingesta calòrica, consum d’ultra processats i rics en sucre. L’evidència científica disponible deixa clara la relació que existeix entre alimentació-nutriciópell. Per això, qualsevol desequilibri de la dieta en forma de deficiència nutricional, deficiència específica de nutrients o excés de tòxics, pot alterar l'equilibri de la pell. El funcionament normal i l'aparença de la pell depenen del que es mengi o begui, per això una alimentació equilibrada i saludable és fonamental. Els nutrients clau per cuidar la pell i mantenir-la jove són:
Vitamina C
Antioxidant que ajuda a prevenir el dany dels radicals lliures, aporta lluminositat, redueix l’aparició de taques – inhibeix la síntesi de melanina– i, a més, estimula la formació de collagen i àcid hialurònic, cosa que manté la pell hidratada. Ja sabem que els vegetals i les fruites són la font principal de vitamina C. En trobem en kiwis, mango, papaia, pinya, maduixes, bròcoli, coliflor, pebrots, espinacs, tomàquets.
Vitamina E
És l’altre gran vitamina antioxidant. Actua a nivell de les membranes cellulars i és molt bona per a prevenir l’envelliment de la pell i per la vista. És una vitamina liposoluble, així que es troba en aliments vegetals com l’oli d’oliva verge, l’oli de germen de blat, l’alvocat, fruita seca i llavors com les pipes de gira-sol o de carbassa. La fruita seca que més vitamina E té són les ametlles i les avellanes.
Àcid gras omega 3
A causa de les seves propietats antiinflamatòries i cito protectores ajuda a millorar la textura de la pell i a la prevenció de l'aparició de lesions cutànies. Aliments rics en omega 3 són les llavors de lli i xia, peix blau i nous principalment.
Calci
Participa en la densitat, fermesa i elasticitat de la pell. Font de calci a més dels lactis és la col arrissada, tofu, hummus, llavors de sèsam i ametlles.
Silici orgànic
Estimula la síntesi de collagen, captura molècules d'aigua per la qual cosa és hidratant i disminueix les arrugues en reestructurar el teixit connectiu. El trobem en els cereals integrals principalment. Aigua: representa el 70% de la composició de la pell pel que és un component clau.
Proteïnes
El seu dèficit origina hipotròfia i distròfia dèrmica. Els aminoàcids són essencials per a estimular la síntesi de collagen dèrmic