Perdre pes

La nostra nutricionista de confiança ens dona uns quants consells per perdre els kilos que hem agafar aquest estiu
|

En acabar l'estiu és el moment dels bons propòsits i per començar una dieta. L'objectiu no és un altre que perdre aquests quilos (entre tres i sis, segons els experts) que s'han guanyat per vacances. A l'estiu mengem menys, però engreixem perquè ho fem pitjor i la raó està en el descontrol d'horaris i rutines, els menjars fora de casa i l'abandó de l'exercici físic. Però quan arriba el final de les vacances ens omplim de bons propòsits, i un dels principals té a veure amb la bàscula. Malauradament la gran majoria no aconseguiran el seu objectiu per diferents motius: per les dificultats que suposa, pel temut efecte rebot després de perdre alguns quilos o per les perilloses dietes ‘miracle’ que constitueixen un risc per a la nostra salut. 


Pagina 18

Si volem perdre pes hem de tenir en compte una sèrie de criteris importants alhora d'escollir una dieta: 


1. Triar una dieta variada que inclogui aliments de tots els grups: fruites, verdures, llegums, carn, peix, ous... 


2. Menjar amb moderació. Això ens permet mantenir-nos en el pes adequat i evitar l'aparició de malalties. 


3. Menjar per a gaudir. Actualment, l'ésser humà no menja únicament per a sobreviure, sinó que també gaudeix fent-ho. Per això, la nostra dieta, sempre incorporant aliments que siguin sans i nutritius, ha de configurar-se de manera que ens vingui de gust menjar-la. Una dieta que no ens agradi pot acabar convertint-se en un autèntic martiri. 


En el moment que ens decidim a fer una dieta és important que escollim la que millor s'adapti als nostres gustos i necessitats. Hi ha diferents tipus de dietes saludables: 


Dieta hipocalòrica. Són aquelles que tenen com a objectiu baixar de pes a través d'una alimentació amb poques calories. Es tracta de donar-li a l'organisme una quantitat menor d'energia (calories) de les quals ell consumeix al llarg del dia. D'aquesta manera, es crea una restricció calòrica i al cos no li queda un altre remei que recórrer al greix acumulat per a sustentar-se. Aquest tipus de dieta no exclou cap aliment, encara que sí que limita i redueix el seu consum. A més, amplia la ingesta de vegetals i fruites. Cal tenir en compte no sols l'aportació energètica sinó la qualitat nutricional dels aliments que formen part d'ella. Per exemple, una dieta en la qual només mengessis una hamburguesa amb patates per dia seria hipocalòrica, però oi que no és el mateix que fer tres menjars a base d'hortalisses, fruites i llegums? 


Dieta proteica. La dieta proteica està basada en la ingesta d'aliments amb major contingut en proteïnes, com la carn, el peix, els lactis i els llegums. Aquest tipus de dieta la solen fer esportistes o persones que volen perdre pes sense tenir molt de coneixement de nutrició. Pot arribar a excloure aliments fonamentals com les fruites i les verdures, i pot ocasionar problemes de salut en determinats casos. És una dieta restrictiva que, a la llarga, pot causar efecte rebot. 


Aquestes serien algunes de les moltíssimes dietes que existeixen però sempre hem d'escollir la més saludable per tal que el nostre cos no se'n ressenti.