"Els Bombers d'Arenys a la Guerra Civil"

Es presenta el web "Bombers en guerra", un web per donar a conìexer els bombers a Catalunya durant la Guerra Civil espanyola
|

Us escrivim des de Bombers en guerra, un web per donar a conèixer els bombers a Catalunya durant la Guerra Civil espanyola, sent un espai d'investigació, record, memòria i homenatge per a tots els catalans que van exercir de bomber entre 1936 i 1939 i que van viure i patir la Guerra Civil. 


En la nostra web portem documentats més de 900 bombers de 17 cossos de bombers i ara hem afegit els d'Arenys de Mar


Bomber antics

Vehicle de bomber d’Arenys l’agost del 1929.


Arran de les nostres investigacions en l'Arxiu Històric Fidel Fita d'Arenys de Mar i en altres arxius, hem pogut documentar i identificar 19 homes que van servir en els Bombers d'Arenys de Mar durant la Guerra Civil


D'aquests 19 bombers, 4 van participar en una expedició solidària organitzada per la Federació de Bombers de Catalunya per anar a ajudar els bombers de Madrid, el juliol de 1937 fins el març de 1938. També 7 bombers van ser mobilitzats per l'exèrcit de la República per anar al front al llarg de 1938. Amb l'entrada de les tropes franquistes a Arenys de Mar, les tropes republicanes en la seva retirada van confiscar el vehicle dels bombers i se'l van emportar a França. Això va ser un factor perquè el cos es disolgués el 1939 i Arenys de Mar no va tornar a disposar d'un cos de bomber propi fins el 1985. La repressió franquista també va afectar un bomber d'Arenys de Mar, el qual va ser jutjat en consell de guerra i condemnat a catorze anys de reclusió per un delicte d’adhesió a la rebellió. 


Tota aquesta informació és pràcticament inèdita ja que fins avui, ningú ha estudiat els bombers d'Arenys de Mar durant la guerra Civil. Tot i així, la informació dels bombers d'aquesta època és molt escassa i volem fer una crida a la gent d'Arenys de Mar, a veure si ens poden ajudar a completar la base de dades, aportant més informació i detectar algun error i fins i tot, si manca algun bomber, o si tenen fotografies de l'època. Els noms del bombers es poden veure aquí: http://bombersenguerra.cat/base-de-dades-bombers-darenys-de-mar/.