El ‘batch cooking’

Nous consells de nutrició per Sílvia Sierra
|

En els últims temps s'ha posat de moda entre els nutricionistes i experts en nutrició un nou concepte: el batch cooking. Però, què és exactament el batch cooking? Sota aquest anglicisme ens trobem amb un concepte que significa literalment “cuinar per lots” i que es refereix al fet de planificar el nostre menú setmanal preparant tots els menjars en un únic dia. La falta de temps o la mandra ens fa caure moltes vegades en recórrer a consumir menjars processats, fàcils de fer, però que per norma general solen ser bastant poc saludables. El fet de tenir planificat el menú setmanal amb els menjars pràcticament llestos per al seu consum farà que tinguem una dieta molt més equilibrada i sana.


Pagina 19

En primer lloc, com ja tindràs planificat el que cuinaràs per a la setmana sabràs exactament el que necessites, evitant comprar de més o llençar menjar a les escombraries. És cert que un dia perdràs un parell d'hores a la cuina, però la resta de la setmana no hi dedicaràs temps, deixant-te temps lliure per a fer altres coses. Al final, el temps que dedicaríem a cuinar fent batch cooking és moltíssim menor que si cada dia haguéssim de dedicar-nos a cuinar per a aquest dia.


Com planificar-nos?

El primer de tot és marcar el dia que dedicarem per a cuinar sabent que ens portarà almenys un parell d'hores o més cuinar-ho tot. El següent pas és dissenyar el menú set-manal. Per a això cal tenir diverses coses en compte:


Hem de tenir clar el temps de conservació dels aliments i com els conservarem. La majoria dels aliments i plats no presenten problemes a l'hora de congelar-los, per la qual cosa sol ser una molt bona opció per a la seva conservació. Per a la seva descongelació simplement descongela'ls en la nevera amb antelació o fins i tot directament a la paella o a la cassola a foc lent (sopes, guisats, cremes…).


Algunes verdures com l'enciam o els canonges i algunes salses emulsionades no es poden congelar, per la qual cosa en aquests casos és millor guardar-les a la nevera en un bon recipient, si és de vidre millor, tancat i consumir-les el primer. Per norma general no es recomana consumir un aliment refrigerat que faci més de 3 dies que és al frigorífic, encara que alguns ali-ments com la quinoa, guacamole o les verdures rostides solen aguantar bé 4 o 5 dies. Fins i tot, l'hummus, les vinagretes de les amanides, les cremes de verdures o les amanides sense amanir poden aguantar una set-mana sense problema.


És molt més eficient i segur congelar en porcions sempre que podem. Si fas, per exemple una sopa, divideix-la en diversos envasos petits i així cada dia que hagis planificat menjar sopa només hauràs d'usar un d'aquests envasos i descongelar-lo sense necessitat d'obrir un més gran i tornar a tancar-lo. Tingues-ho en compte a l'hora de tenir suficients envasos petits.


Alguns consells a tenir en compte:

— Si bulls verdura aprofita sempre el brou per a fer una deliciosa sopa.

— En rostir verdures, opta per verdures que aguantin bé en la nevera, com, per exemple, el bròcoli, les cols de Brussel·les, la coliflor, la pastanaga o la remolatxa.

— Etiqueta els envasos. Et serà de molta utilitat estalviant temps.