Aliments probiòtics

Nous consells de nutrició per Sílvia Sierra
|

Probablement, haureu sentit a parlar sobre els beneficis que tenen els probiòtics al nostre sistema digestiu, però, realment sabem què són? El probiòtic fa referència al conjunt de microorganismes vius que en ingerir-se en quantitats adequades ens aporten diferents beneficis per a la salut. La finalitat d'ingerir aliments rics en probiòtics és aconseguir que arribin a l'intestí i colonitzin la flora bacteriana, facilitant la seva regeneració i augmentant la quantitat de bacteris beneficiosos. Una dieta alta en probiòtics aporta múltiples beneficis per a qui la consumeix, entre moltes, ajuda a millorar el sistema immunitari. Fet interessant en aquests dies que abunden diferents virus en l’ambient (grip A, grip B, Covid, etc.) propis de l’època. Els probiòtics amb més beneficis són els Lactobacillus i els Bifidobacterium.


Aliments probiotics


Alguns dels aliments rics en probiòtics que podem trobar: 


1— KEFIR: El Kefir prové de la cultura turca i significa sentir-te bé després de menjar. Es tracta d'un aliment obtingut a partir de la fermentació de la llet, és a dir, s'obté a partir d'afegir a la llet de vaca o de cabra a un conjunt de bacteris. El Kefir ha demostrat ajudar a uns certs problemes digestius, protegir d'unes certes infeccions, millorar la nostra salut òssia i ajudar amb la producció de la dopamina (hormona relacionada amb el tractament de la depressió). Es tracta de l'ali-ment amb més quantitat de probiòtics per cada 100 grams de producte.


2— IOGURT: És el producte làctic rei. En cas de ser desnatat ens assegura que el calci serà més absorbible. El iogurt és llet fermentada amb bacteris del tipus àcid làctiques i Lactobacillus.


3— XUCRUT: Es tracta d'un cabdell ratllat de manera fina que ha estat fermentat per bac-teris àcid làctics. Contenen, a més de les seves propietats probiòtiques, alta quantitat de fibra, vitamina C, vitamina B i K, i gran quantitat de minerals com el ferro i manganès.


4— TEMPEH: És un producte fermentat relacionat amb la soia. És un fermentat alt en contingut d'àcid fític que ajuda a l'absorció dels minerals i potència la producció bacteriana de vita-mina B12.


5— MISO: El miso és un condiment japonès molt famós. Tradicionalment, s'obté a partir de la fermentació de la soia amb sal i un fong anomenat Koji, però també pot fabricar-se amb altres ingredients com el sègol, l'arròs o l'ordi. Es tracta d'un aliment alt en vitamines, minerals i fito nutrients. Actualment, s'està investigant l'ús curatiu d'aquest condiment amb un beneficiós efecte preventiu per al càncer de pulmó.


6— KIMCHI: Aquest conegut plat picant coreà, el qual el seu ingredient principal és la col, a més de contenir probiòtics, té molts minerals i vitamines, destacant sobretot la vitamina K i la B2. Conté grans quantitats de Lactobacillus Kimchii, un molt bon bacteri probiòtic que ajuda amb la producció d'àcid làctic i millora la salut digestiva i immunològica.


7— KOMBUTXA: És un tipus de beguda fermentada derivada del te verd o negre. Conté una gran quantitat de ceps de llevats i probiòtics. Es tracta d'una beguda comunament utilitzada a Àsia, però també comercialitzada a Europa.