L’ou, un súper aliment

Nous consells de nutrició per Sílvia Sierra
|

Fa un temps, els ous eren considerats el dimoni de la gastronomia i havien de con-sumir-se amb moderació sense sobrepassar les tres unitats a la setmana, sempre que fossis una persona sana. Si, per contra, tenies el colesterol alt o algun dels paràmetres que indiquen risc cardiovascular, la cosa canviava i havia d'haver-hi una restricció pràcticament absoluta. El motiu radica en el seu contingut de colesterol, ja que se l'acusava de ser un dels principals causants de les hipercolesterolèmies (colesterol en sang alt).


Ous


No obstant això, recentment mitjançant moltes recerques científiques s'ha arribat a la conclusió que el colesterol present en els aliments, pràcticament no té impacte sobre el colesterol sanguini total perquè aquest es veu més afectat per altres factors com la ingesta de sucres simples, l'alt contingut de greixos saturats o la baixa activitat física. Aquests estudis van concloure que l'ou no és un aliment potencialment perillós per al cor.


La nutrició és una ciència, i consegüentment, avança. Actualment, l'ou és un dels superaliments més antics de la història. És un dels aliments més complets nutricionalment per la seva quantitat de nutrients, per la seva biodisponibilitat, per l'equilibri d'aminoàcids de la seva proteïna, pels àcids grassos insaturats, vitamines hidrosolubles i liposolubles i minerals com el calci, el ferro o el magnesi. La proteïna d'ou, més enllà de tenir un alt valor biològic que conté tots els aminoàcids essencials, és la que té més percentatge dels mateixos per cada 100 grams de proteïna i, per tant, és la que major taxa d'absorció presenta.


Quants ous podem consumir al dia? Segons diversos estudis i dins d'un marc d'una dieta equilibrada en la qual es consumeixin tota mena d'aliments com la carn, el peix, verdures, llegums, cereals, etc., es pot menjar fins a un ou cada dia o set ous a la set-mana. Insisteixo, sempre dins d'una dieta equilibrada i mai com a substitut de cap altre aliment.


Tipus d'ous

Avui dia els ous que més consumim són els de gallina perquè són els que més es produeixen a tot el món, però hi ha altres tipus d'ous depenent de l'origen animal, com són:

Ous de guatlla. Només pesen 10 grams, és a dir, nou grams i mig més que els de colibrí, que són els ous més petits entre els ocells. 

Ous de perdiu. No són molt més grans que els de guatlla només arriben als 20 grams. 

Ous d'estruç. Són una mica arrodonits, com els del mussol real. Pesen 2 quilos, mesuren 25 centímetres i tenir un gust com els ous de gallina.

Ous d'oca. Són dues o tres vegades més grans que els de gallina. Tenen més greix i més proteïna. El sabor és més amarg, però alguns diuen que són deliciós.


Curiositats

Quan trenquem un ou, a la pela hi ha una membrana semitransparent amb unes propietats molt interessants. Està composta per col·lagen i àcid hialurònic amb propietats cicatritzants força interessants en ferides o si la deixem assecar i la triturem, li afegim aigua i alcohol i deixem macerar durant quinze dies, es converteix en una crema facial molt potent.