L’Ajuntament proposa una solució per fer la tercera fase del Teatre Principal

El consistori pagaria la reforma de la seu de lʼentitat a canvi de 75 anys dʼusdefruit
|

La tercera i última fase de la reforma del Teatre Principal d'Arenys de Mar podria desencallar-se ben aviat, si finalment l'Ajuntament i la Societat Coral l'Esperança (el Coro) tanquen un acord sobre la seva exerció. Aquestes obres, que han de servir per reformar la seu del Coro —situada al carrer de Frederic Marès, número 2—porten encallades més de 20 anys. Segons va anunciar l'alcalde, Estanis Fors, el passat diumenge 11 de febrer al programa ‘El Dominical’ de Ràdio Arenys, els serveis jurídics municipals ja han trobat la fórmula per desencallar el projecte i culminar així el complex teatral municipal.


Teatre princpal   xs

El conveni de cessió del teatre es va signar el 2001. Foto: Xavi Salbanyà. 


Un problema jurídic

El principal problema per executar la tercera fase del Teatre Principal rau en el conveni signat el 2001 entre l'Ajuntament i el Coro, pel qual l'entitat feia donació de la propietat del teatre a l'Ajuntament perquè aquest el reformés. A canvi l'Ajuntament també es faria càrrec de la reforma de la seu social de l'entitat. Ara bé, el que l'aleshores secretari municipal Ángel Lozano va donar per bo, no ha comptat amb el vistiplau dels seus successors en el càrrec, que veien illegal el fet de pagar amb diners públics unes obres d'una propietat privada. Ara bé, incomplir el conveni durant tots aquests anys, podria haver suposat que el Coro reclamés la propietat del teatre per no haver-se executat tot allò pactat el 2001. Tanmateix, l'entitat —que actualment també gestiona el teatre municipal— mai ha pitjat aquest botó vermell, que acabaria suposant un problema per a tothom.


Canvis en la segona fase

Cal recordar que ja en la segona fase hi va haver canvis. Inicialment, el teatre s'havia d'ampliar amb l'edifici del Museu Marès de la Punta. No obstant això, la compra de can Vives al carrer de l'Església va facilitar l'ampliació sense haver de traslladar el museu. Des d'aleshores el teatre compta amb un accés directe a nivell de l'escenari per descarregar decorats, així com sales d'assaig i un taller. 


Lʼusdefruit com a solució 

Finalment, els serveis jurídics municipals han trobat que la solució implicaria fer la inversió a canvi d'un usdefruit per part de l'Ajuntament de 75 anys. L'argumentació és que el Teatre Principal necessita camerinos i lavabos que s'ubicarien a la seu del Coro.


Un projecte del 2020

La reforma de la seu del Coro dependrà del vistiplau dels serveis econòmics municipals i de l'assemblea de l'entitat. Per ara hi ha sobre la taula un projecte de reforma del 2020 fet per la firma arenyenca DAU, que suposaria una reforma integral de l'edifici amb la millora dels accessos des del teatre a cada planta, unes escales exteriors pel pati del museu, així com la reforma del bar que hi ha arrendat.