El govern municipal demanarà a Costes de l'Estat la construcció de nous espigons

​L'anterior govern havia rebutjat el Pla Estratègic pel litoral del Maresme, que contempla el dragatge de 750.000 metres cúbics de sorra
|

L'alcalde d'Arenys de Mar, Estanis Fors, demanarà a Costes de l'Estat la represa del projecte de construcció d'espigons a la platja de la Musclera, segons preveu el Pla Estratègic pel litoral del Maresme. Aquest pla contempla de nou la utilització de la draga per regenerar les platges i la construcció de diversos espigons. El projecte està redactat pel Ministeri de Transició Ecològica i va ser consensuat amb els alcaldes del Maresme el 2015. Tanmateix, l'anterior govern d'Annabel Moreno va rebutjar de nou el projecte el gener del 2022, on es va proposar la creació d’un fòrum de representants dels municipis i experts per fer una proposta de consens.


Plano

Detall dels espigons que el Ministeri vol construir. Foto: Ministeri de Transició Ecològica


Per a Fors, les conseqüències del temporal Nelson són molt evidents: aquells municipis —com ara Premià de Mar— que sí que van accedir a construir espigons, han mantingut la sorra. En declaracions al programa “El Domincial” de Ràdio Arenys, l'alcalde va explicar que aquesta setmana han de mantenir una reunió amb el representant de Costes de l'Estat, que vindrà de visita a Arenys de Mar. En una reunió mantinguda fa 4 mesos, Fors ja va demanar que es reprenguin aquestes actuacions aturades l'anterior mandat. 


En el cas d'Arenys, el projecte ministerial no especifica les actuacions a fer o en quina fase seria. Sí que preveu la construcció d'un espigó de 150 metres a la punta del Canyadell, i construcció d'un dic de 100 metres submergit en paral·lel a la costa davant de la punta de la Pietat. També es vol fer més gros el dic de la platja de la Musclera a tocar de Caldes d'Estrac. A més, es preveu un moviment de dragatge de 750.000 metres cúbics de sorra. Totes aquestes actuacions són complementàries al projecte de construcció del Camí de Caldes que la mateixa administració de Costes i ADIF tenen aturat des del 2022.