Arenys està a la cua dels projectes de regeneració de les platges del litoral

Una errada torna a deixar desert el concurs per licitar la neteja de les platges
|

Les males notícies per les platges d’Arenys s’acumulen. Primer, fa unes setmanes es va saber que no hi ha previst cap projecte de regeneració, el que podria evitar la desaparició de la sorra davant els temporals. A més, una nova errada tècnica obligarà a repetir la licitació pel concurs de neteja de les platges, perquè ha quedat desert i no s’hi ha presentat cap empresa interessada


Arenys ha quedat a la cua dels projectes de regeneració de les platges del Maresme”. Aquesta és la conclusió que va extreure l’alcalde, Estanis Fors, de la visita del cap de la demarcació de Costes de l’Estat a Catalunya, Diego Fernández, i l’inspector de la mateixa demarcació a la zona del Maresme. El projecte per reparar la platja de la Musclera i la del Cavaió no és una prioritat, segons el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.


Netja platja   xs

El contracte de la neteja de les platges ha quedat desert. Foto: Xavi Salbanyà. 


Aquesta situació és conseqüència de la negativa de l’anterior govern d’ERC de permetre el dragatge i l’aportació de sorres a les platges més malmeses. La llavors alcaldessa i avui directora de Ports de la Generalitat, Annabel Moreno, juntament amb l’alcalde del Masnou, Jordi Oliveras, van liderar i promoure la negativa. Fins i tot, ERC amb el suport d’EH Bildu va presentar una moció al Senat per suspendre les regeneracions amb dragues. Amb això, els projectes d’Arenys de Mar i el Masnou han quedat al fons d’un calaix i no es preveu cap actuació de l’Estat. No va ser el cas de Premià de Mar, on el seu alcalde va reclamar que s’activés el projecte i així es va fer. Ara, Premià gaudeix d’una platja de 60 metres que ha suportat perfectament els darrers temporals.


A més, segons va deixar molt clar el secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Moran, en una recent visita al Maresme, l’Estratègia de Regeneració de Platges al Maresme, un projecte elaborat el 2015 que comptava amb 50 milions d’euros per executar les obres a les platges del litoral, també ha quedat suprimit i és que ara, la prioritat del Ministeri és actuar directament en aquells llocs on prèviament s’hagi impulsat un Projecte d’Emergència. És a dir, que s’analitzarà la zona en què és més urgent actuar-hi i en la que estiguin en perill equipaments bàsics, com la via fèrria o la canalització de clavegueram i altres serveis que passen vora de la costa. Per tant, les platges d’Arenys no tindran pla d’emergència.


D’altra banda, l’Ajuntament va treure a licitació el Servei de Neteja i Manteniment de les Platges per un total de 816.406,83 euros. Però de nou, una nova errada l’ha deixat deserta. El fet és que el tècnic de l’àrea va incrementar els serveis a presentar, tals com la col·locació de les passeres o les dutxes, però no va augmentar la partida econòmica. Un fet que ha generat molta polèmica.