El dejuni intermitent

|

Contenta de retrobar-nos de nou, en aquest article us parlaré d'una tendència dels últims temps que ens pot ajudar en molts aspectes de la nostra salut. Per començar, ens aturarem en saber què és el dejuni intermitent? És important entendre que no és una dieta per aprimar, si no un protocol de la nostra alimentació, és a dir, establir un ordre diferent dels nostres àpats deixant un temps prolongat sense menjar. Aquells consells que moltes vegades hem sentit de que hem de menjar sovint per què el nostre cos no emmagatzemi greixos i d'aquesta manera accelerem el metabolisme i cremem més, ha passat a ser un mite. 


Dieta   silvia sierra


Diversos estudis han demostrat que baixar la ingesta calòrica diària entre un 20-50%, a partir de dues setmanes, aporta innombrables beneficis per a la salut, com per exemple: reducció notable del nivell d'insulina i sucre a la sang. Per tant, per a diabètics ajudaria a millorar la malaltia, malalties cardiovasculars (arrítmies), malalties autoimmunes (artritis reumatoide), asma, al·lèrgies estacionals, malalties infeccioses d’origen viral o bacterianes, fogots relacionats amb la menopausa. També ajuda notablement a la regeneració cel·lular (autofàgia) la qual cosa fa que malalties degeneratives com l'Alzheimer, Parkinson o esclerosi múltiple evolucionin més lentament. 


També ajuda a perdre pes i a rebaixar greix tot i que no hauria de ser el principal objectiu perquè també s'ha demostrat que la diferència entre una dieta hipocalòrica i el dejuni intermitent és molt poca. Com deia, es tracta d'alternar períodes de dejuni amb períodes d'ingestió sense haver de suprimir ni alterar les ingestes normals si no volem, únicament canviar els horaris. Aquelles persones que no estan acostumades a estar moltes hores sense menjar, per començar, s'haurien d'habituar a rebaixar els àpats a només tres vegades al dia. A partir d'aquí, es pot iniciar algun període més prolongat. 


Hi ha diferents tipus de dejuni, tot depèn del nostre organisme. El dejuni de 12/12, en el qual estàs 12h sense menjar i durant les altres 12h fas els àpats normals, per exemple fer el sopar a les 20h del vespre i esmorzar al dia següent a les 8h del matí. Uns altres tipus de dejuni intermitent són els de 14/8 o 12/8 en el què es fan els àpats normals i es suprimeix o bé el sopar o bé l'esmorzar. Tot depèn de cadascú, hi ha gent que té menys gana al vespre i li és més fàcil suprimir el sopar o bé el mateix però amb l'esmorzar, o esmorzar més tard. L’avantatge del dejuni intermitent és que es pot personalitzar a mida de cadascú. 


Per altra banda, existeixen els dejunis més llargs com són els de 18/6 en el qual per exemple es fa la primera ingesta a les 14h i a partir de les 22h ja no podríem menjar més fins a l'endemà a les 14h. Per últim hi ha els més llargs i els quals han d'estar sempre supervisats per un professional com són els de 24h o 48h. Durant aquests períodes de temps sense menjar es poden prendre infusions, cafè sense sucre, caldo de verdures (només verdures) i aigua.