La natura ens ofereix un autèntic rebost ple d’ingredients que no només aporten gust als plats, sinó que també promouen la salut i el benestar. Entre aquests, hi trobem espècies i herbes que contenen compostos bioactius amb efectes terapèutics. A continuació, comentarem 15 d’aquestes espècies considerades veritables tresors naturals, ja que aporten compostos actius molt beneficiosos per a la nostra salut.

Cúrcuma, gingebre, romaní, all, alfàbrega, clau d’olor, nou moscada, cardamom, menta, canyella, anís, orenga, farigola, comí i julivert, entre d’altres, no sols enriqueixen els sabors, sinó que també beneficien la salut de manera integral.
- La cúrcuma és rica en curcumina, un antiinflamatori natural que protegeix les articulacions i millora la funció immunològica.
- El gingebre, amb gingerol, combat les nàusees, afavoreix la digestió i alleuja dolors musculars.
- El romaní conté àcid rosmarínic i carnosol, antioxidants que donen suport a la memòria i protegeixen el fetge.
- L’all destaca per l’al·licina, un compost antimicrobià que regula la pressió arterial i el colesterol.
- L'alfàbrega aporta olis essencials (eugenol, linalol) amb propietats calmants, digestives i antioxidants.
- El clau d'olor, ric en eugenol, alleuja el mal de queixal i combat infeccions gràcies al seu efecte antimicrobià.
- La nou moscada estimula la gana, millora el son i actua com a tònic digestiu.
- El cardamom és diürètic, digestiu i refrescant; combat el mal alè i afavoreix la salut gastrointestinal.
- La menta conté mentol, que alleuja còlics, redueix la inflor abdominal i té acció relaxant sobre el sistema nerviós.
- La canyella ajuda a estabilitzar la glucosa en sang, millora la sensibilitat a la insulina i actua com a antioxidant.
- L'anís estrellat té propietats carminatives, expectorants i antibacterianes.
- L'orenga conté carvacrol i timol, potents antimicrobians que reforcen el sistema immunitari.
- La farigola afavoreix la salut respiratòria, alleuja infeccions i enforteix les defenses.
- El comí millora la digestió, estimula els enzims hepàtics i és una font natural de ferro. Finalment, el julivert és diürètic, ric en vitamina C i dona suport a l’eliminació de toxines.
Incorporar aquestes espècies de manera habitual en infusions, guisats o amanides potencia el sabor i actua com a prevenció de malalties cròniques. El seu ús moderat i combinat és clau per aprofitar-ne els beneficis.