Sens dubte, un vegetal que s'ha anat guanyant la seva fama a causa de la seva excel·lent composició nutricional i nombrosos beneficis per a la salut és el bròcoli. De fet, són molts els estudis i revisions que examinen les seves característiques i els seus compostos bioactius essencials. Es tracta d'una verdura crucífera, font de fibra, vitamines (A, C i K), minerals (calci, potassi i ferro) i antioxidants.
També s'ha demostrat que conté múltiples components com glucosinolats, indol-3-*carbinol i quercetina que han demostrat tenir importants efectes promotors de la salut. Se sap que aquests químics tenen potents efectes antioxidants, antiinflamatoris i anticancerígens, per això la ciència apunta a aquest aliment per a explorar el seu potencial medicinal per a la salut. Les verdures són riques en fibra, baixes en calories i riques en vitamines i minerals i són una part essencial d'una dieta equilibrada i exerceixen un paper important en la promoció de la bona salut. El bròcoli és àmpliament conegut per les qualitats que molts estudis han constatat com a antimicrobià, antioxidant, anticancerós, immunomodulador, antidiabètic, hepatoprotector i cardioprotector, entre altres.
El bròcoli és una excel·lent font de vitamines i també conté molts minerals importants entre els quals destaquen el potassi, el calci i el ferro. A més, és molt ric en antioxidants, incloses les vitamines C i E, el β-carotè i diversos components de tipus flavonoides. Actualment, ja sabem que la ingesta d'antioxidants és molt important perquè ajuden a protegir les cèl·lules del mal causat pels radicals lliures nocius i redueixen el risc de malalties cròniques. La fibra, els antioxidants i les propietats antiinflamatòries del bròcoli contribueixen a la salut del cor, pot ajudar a reduir el colesterol, mantenir una pressió arterial saludable i millorar la funció cardiovascular.
Els alts nivells de vitamina A i altres antioxidants del bròcoli afavoreixen la salut ocular i poden ajudar a prevenir la degeneració macular i les cataractes relacionades amb l'edat. El seu alt contingut de vitamina C estimula el sistema immunitari i promou la producció de col·lagen, la cicatrització de ferides i l'absorció de ferro. El bròcoli és una bona font de calci, essencial per a mantenir ossos forts i prevenir l'osteoporosi i també conté vitamina K, que també és essencial per a la salut òssia. El bròcoli és baix en calories, però ric en fibra, la qual cosa ho converteix en un aliment saciant ideal per ajudar a controlar el pes i promoure un metabolisme saludable. El contingut de fibra del bròcoli afavoreix un sistema digestiu saludable, regula el trànsit intestinal i promou un microbioma intestinal sa.
És clar que no hi ha dubte que és aconsellable incorporar el bròcoli dins d'una dieta saludable. Poques calories, molts nutrients i altres components que ho fan molt recomanable, sobretot si és la seva temporada.