Consells curiosos de Nutrició

|

Tenir una dieta equilibrada i consumir tot tipus d'aliments saludables no ho és tot, hi ha algunes cosetes que hem de tenir en compte alhora de consumir certs aliments. En aquest article us parlaré d'algunes coses a tenir present per tal d'obtenir tots i els millors nutrients de cada aliment. 


Foto Agenda Gener'21a



Fruits secs en remull 

Els fruits secs són uns tipus d'aliments que destaquen per la quantitat de nutrients dels quals ens beneficiem: proteïnes vegetals molt adequades per reduir el risc de patir problemes de salut, molt recomanables per a esportistes, nens i persones veganes, greixos saludables, ideals per tenir un pes equilibrat, alt contingut en fibra que ens ajuda a tenir un bon trànsit intestinal, vitamines i minerals. 


Tot i els beneficis que ens aporten, tenen un inconvenient que hauríem de saber. Els fruits secs contenen uns antinutrients que fan que el cos no pugui absorbir tota la quantitat de vitamines i minerals, proteïnes i greixos que tant bé ens poden anar. 


En primer lloc com a primer antinutrient que trobem hi ha l'àcid fític. Aquest és el culpable de robar-nos minerals com el ferro, el zinc, el calci, el magnesi o el manganesi. Es converteixen en sals insolubles que fan que el cos no les absorbeixi i surtin de la mateixa manera que han entrat. Però no content amb això també ens roba les proteïnes, midons i greixos, fet que es tradueix en una mala digestió en acabat de menjar els nostres estimats fruits secs. 


Acompanyant a aquest culpable apareixen en escena d'altres com els tanins, els oxalats i els inhibidors de tripsina que actuen de similar manera impedint l'absorció de minerals i calci i fent pesades les digestions. 


La manera de solucionar aquest inconvenient i fer fora a tots aquests lladres de nutrients és posar-los en remull, així els enganyarem pensant que han de alliberar els nutrients bons per poder créixer i aconseguirem la part bona dels nostres apreciats fruits secs. 


Així doncs si voleu endur-vos tots els beneficis dels fruits secs, ja sabeu, en remull la nit abans (10-12 h), aigua a temperatura ambient i a poder ser aigua destillada o osmotitzada lliure de residu sec. A partir d'aquí els podreu torrar, fregir o simplement crus que també estan molt bons. 


Menjar la patata al dia següent 

Us preguntareu, menjar-la al dia següent? No estarà igual de bona. Doncs us equivoqueu, si fem coure les patates, les deixem refredar a la nevera i les mengem al dia següent, aconseguirem un gran probiòtic per al nostre organisme, el midó resistent. 


El midó que ingerim al menjar patates es presenta a l'intestí en una mena de cabdells de glucosa en forma de collarets que en el procés digestiu es trenquen convertint-se en energia o en glucosa per emmagatzemar al cos. Al deixar refredar la patata aquest midó, convertit en collaret dins el nostre cos queda intacte la qual cosa fa que les bactèries que tenim al sistema digestiu les aprofitin al màxim. La podrem menjar calenta però no a més de 130ºC ja que si no trencaríem l'estructura. Per tant es converteix en un gran probiòtic.