El llarg i tortuós trasllat a Can Juncosa

Fa 26 anys era notícia a Arenys de Mar...
|

Faig referència al canvi de seu de la Biblioteca Pare Fidel Fita d'Arenys de Mar. Entatxonada, des dels anys 50 a la plaça de la Vila, entre l'Arxiu Històric i la Policia Local, el servei s'havia saturat, no donava més de si i clamava des de feia temps molt més espai. Així ho van entendre els primers governs democràtics i, per a tal fi, a mitjans dels anys 80, l'Ajuntament va poder comprar l'edifici de Can Juncosa (antic hotelet, efímera sala d'art...). 


Tanmateix, el canvi va resultar moltíssim més lent i complicat del previst. Mentrestant, la Biblioteca durant els anys 90 es va anar col·lapsant i poc després no va poder rebre més llibres de la Diputació, donacions... A part de donar un servei insuficient als lectors, al préstec i d'acollida d'actes. Una situació d'ofec evident que la directora, Mercè Cussó i tres bibliotecàries ajudants no van parar de denunciar... sense massa èxit. 


Abans de les obres d'adequació, iniciades el 1992, Can Juncosa entretant va aixoplugar, molt a precari, l'Escola de Música. I durant les reformes i fins que no va poder anar al Calisay, aquesta va romandre en la que avui és sala d'actes de la Biblioteca, en el número 3 del carrer, dependència llogada a la Parròquia. 


En aquesta ocasió presentem dues imatges del llarg impàs: una recull un dels darrers actes celebrats a l'antic local, on podem veure al rapsode Miquel Vila, l'arxiver J. M. Pons Guri i el llavors regidor de Cultura Santi Fontbona (PSC). I també podem reparar al seu darrere les prestatgeries desbordants de llibres. Precisament, l'encallament de les obres va portar tensió entre regidors, què, en algun moment, volent-l'hi treure ferro van arribar a dir que "en les obres hi sobrevolava una mà negra". 


Acte Bibliteca  b


L'altra imatge és de la cruïlla Bonaire-Rial de sa Clavella, un dissabte plujós de mercat, on queden ben paleses les grans molèsties causades per les lentes obres, especialment pel contenidor de runa plantificat allí al mig. 


Entrebanc obres Biblioteca  b


Acabava el segon mandat socialista i el govern havia de reaccionar. Finalment, així ho va fer el febrer de 1995, traient l'obra a l'empresa Ribalta per les injustificades demores, increment de costos... I no es va fer cap nova adjudicació, sinó que van ser els mateixos serveis tècnics que van agafar la direcció, contractant empreses especialitzades per a cada treball pendent. La intenció era acabar l'obra a l'estiu per inaugurar la nova seu tot començant el curs 95-96. Com bé sabeu, tampoc es va poder complir aquest nou termini. Però, això ho explicarem en pròximes edicions d’aquesta revista.