La controvertida canalització de la Riera

Fa 26 anys era notícia a Arenys de Mar...
|

El maig de 1995, CiU va guanyar les eleccions municipals i els seus 8 regidors, amb els dos del PP van permetre, el dissabte 17 de juny, investir Miquel Rubirola com a nou alcalde de la vila. El pacte de govern no va venir tan rodat com era d'esperar, perquè la cúpula del PP de Barcelona en principi, va ser-hi reticent. Aquesta suma amb la dreta va ser criticada pels partits d'esquerres, PSC i ICV, encara que, sumar majoria amb el PP, havia estat habitual en els governs anteriors. També durant els 8 anys anteriors del govern socialista. 


Panacarta contra el cobriment   fc

Pancarta penjada per un col·lectiu en contra de la cobertura de la Riera. Foto: Francesc Castell


El primer i enorme repte que va haver d'encarar el flamant govern Rubirola va ser la canalització i cobertura de la Riera. Després de la construcció del port, l'obra de la Riera era, sens dubte, la de més envergadura, transcendència i complexitat que afrontava Arenys. El projecte, ja aprovat i a punt d'execució, afectava tot l'eix neuràlgic de la trama urbana arenyenca, trastocant la vida dels vilatans durant uns dos anys molt incerts. Hi havia molta preocupació, tant des del sector a favor, com del que estava en contra. Un neguit a priori força lògic i entenedor, ja que Arenys, no havia tingut gaire sort amb la majoria de les obres que s'havien fet durant els anys anteriors. La llista era llarga: la regeneració de les platges, el CAP, l'autopista, el nou institut, la biblioteca a can Juncosa, el fallit intent d'ubicar un palau de justícia al Xifré... 


Precisament, la de l'autopista (que primer havia de ser autovia) era un dels principals factors causants d'aquest neguit. La seva immensa superfície asfaltada recollia molta més aigua, a causa de la impermeabilitat més gran del sòl, provocant rierades més cabaloses i violentes, que generaven una gran erosió a la part baixa dels rials. 


Aquest era un dels arguments en contra que esgrimia el col·lectiu més organitzat, sota el lema "Salvem la Riera". El grup va tenir alguna actuació sonada com la de penjar una pancarta a la placeta al final de la Dansa d'Arenys per Sant Roc. Durant aquella festivitat, també van aprofitar per imprimir uns goigs apòcrifs amb la imatge del sant patró, fet que la Parròquia va lamentar. 


A més, hi havia altres grups que feien soroll oposant-se a l'obra. Va ser el cas de la Comissió de la Revetlla de Sant Joan, que dins el llibret del programa d'actes (amb publicitat) hi va incloure una postal antiga de la Riera, amb un manifest contra el seu cobriment. En aquest cas va ser la UBICA qui va posar el crit en el cel, perquè bona part dels seus afiliats creien que el futur i la modernitat del comerç arenyenc passava per la canalització i cobertura de la Riera. 


Darreres rierades 1996  fc

Imatge d'una de les rierades de l'any 1996. Foto: Francesc Castell


Durant les darreres rierades, de mitjana intensitat, d'aquell mes d'agost, alguns vilatans aprofitaven per acomiadar-se'n amb tristor. Malgrat tot, representaven tot un senyal identitari del poble.