La carn vegetal

​La nostra nutricionista de capçalera ens parla del tofu, el seitan i el tempeh
|

Nutrició octubre

En alguna ocasió us he parlat de les proteïnes vegetals, dels seus beneficis i de com poden ser un bon substitut de la carn en una dieta vegana o vegetariana. 


En aquesta ocasió aprofundiré una mica més en unes en concret, les carns vegetals. Sembla carn però no ho és, hi ha de totes les varietats, hamburgueses, salsitxes, mandonguilles, pits de no-pollastre, imiten el seu olor, sabor, color i textura però sense contenir ni rastre de carn. Aquesta nova generació d'aliments substituts de la carn estan aconseguint fer-se un forat en tot tipus de paladars. 


De fet, la carn vegetal tampoc és quelcom nou, es consumeixen des de fa més de cent anys per altres cultures. En els últims anys però, ha aparegut una nova oferta que busca replicar l'aparença, la suculència i el gust de la carn i pretén aconseguir un producte indistingible destinat a persones que renuncien al sabor de la carn tot i que els agrada i també per a omnívors que volen reduir la seva ingesta de productes d’origen animal. 


Tipus de carns vegetals i característiques: 


Tofu 

És la carn vegetal per excel·lència. S’elabora amb llavors de soia triturada barrejada amb aigua i solidificant, normalment amb sulfat de calci i clorur de magnesi. Té una textura semblant a la del formatge, de fet, es prepara de forma similar. És un aliment molt popular de la cuina asiàtica, concretament originari de la Xina. Nutricionalment té un alt valor biològic ja que compta amb els vuit aminoàcids essencials. A més té vitamina B1 i és font de seleni i zinc. Aporta molt poques calories i té greixos insaturats que ajuden a eliminar el colesterol. El podem menjar cru en amanides o bé cuinat al vapor, a la planxa o marinat. 


Seitan 

El seitan està fet de gluten, la principal proteïna del blat, per la qual cosa també se l’anomena com a “carn de blat”. Tradicionalment s'elabora separant el gluten del midó i cuinant la massa resultant en un brou al qual s'afegeix alga kombu, salsa de soia i gingebre, d'aquí el seu lleuger sabor salat. És originari de la Xina i es consumeix en molts països asiàtics especialment al Japó. El seitan sobresurt pel seu alt contingut en proteïnes. Presenta un nivell baix de calories, greixos i carbohidrats i no conté sodi. 


Tempeh

El Tempeh és un producte derivat de la soia, és un aliment fermentat que es fa a partir de la soia i d'un fong anomenat Rhizopus. El seu origen és oriental, concretament d'Indonesia a on es consumeix diàriament per la majoria de la població. Tot i ser un producte derivat de la soia cada cop és més habitual trobar-lo fet de llegums i cereals. És un producte molt ric en proteïnes i sobretot el més important és que conté tots els aminoàcids necessaris


Les proteïnes d'origen animal tenen un major valor biològic són més complertes i biodisponibles, això significa que podem assimilar-les més ràpid i en major proporció. No obstant això les proteïnes vegetals són també molt necessàries sobretot per aportar un equilibri en el nostre consum de proteïnes generals.