Els bolets

La nostra nutricionista de capçalera ens parla d'un aliment típic de la tardor
|

En aquesta època en la què ens endinsem, la tardor, us parlaré d'un element molt típic: els fongs i/o bolets. 


En un desert, en un glaciar, en un volcà...els fongs, des de fa més de 400 milions d'anys són capaços de viure en qualsevol ambient. Són organismes vius capaços d'adaptar-se a qualsevol lloc. 


Es pressuposa que a la natura existeixen deu mil milions d'espècies de les qual només s'han descrit cent mil i només se li coneixen algunes de les propietats d'alguns centenars. 


NUTRICIÓ Novembre'21

No són ni animals ni plantes però tenen característiques comunes i se sap que arbres i plantes no només no podrien viure sense ells si no que a més els hi allarguen la vida. La part que nosaltres coneixem que és el bolet és la seva part floral d'un organisme que quasi sempre viu sota terra i del qual encara es desconeix bastant. 


Ens centrarem doncs en aquesta part del fong que ens podem menjar i collir nosaltres mateixos del bosc, el bolets. 


Tradicionalment, han estat molt utilitzats a Orient, tant pel seu consum com pel seu ús medicinal. A Europa fa relativament poc que se'n fa ús i concretament a Espanya els bolets més que com a plat principal s'utilitzen com a guarnició i de forma esporàdica. 


Estudis científics tenen cada cop més evidència sobre la importància que tenen les seves propietats nutricionals i medicinals. 


Les propietats saludables dels bolets es deuen als seus compostos bioactius, alguns d'aquests han demostrat tenir propietats antitumorals,cardiovasculars,antivirals,antibacterianes, antiparasitàries, hepatoprotectores,atiinflamatòries,inmunomodulatòries i antidiabètiques. 


Des de un punt de vista nutritiu els bolets ens aporten una molt bona font de proteïna amb mols aminoàcids essencials semblants als de la proteïna animal. Són baixos en greixos, en sodi, no tenen colesterol, aporten molt poques calories pel seu alt contingut en aigua (92%). 


A continuació us citaré alguns força interessant que podem incloure a la nostra dieta. 


Shiitake 

Les seves propietats són beneficioses per enfortir el sistema immunitari i reduir inflamacions. Per tant té molt sentit que el consumeixin persones que pateixen malalties inflamatòries com l'artritis o la fibromialgia. Si es consumeix de manera freqüent ajuda a reduir el colesterol i triglicèrids. 


Maitake

S'utilitza al Japó com a teràpia complementària als tractaments de càncer pel seu contingut en molècules antitumorals. També s'utilitza com analgèsic i antiinflamatori. Enforteix les defenses i augmenta la longevitat. Té, a més, la virtut d'incrementar l'energia i la vitalitat si es consumeix freqüentment. 


Reishi 

És una de les més famoses per les seves virtuts curatives tot i que s'ha de dir que aquest fong no és comestible al natural però es pot prendre el seu estracte a mode de tractament. Ajuda a reduir la hipertensió arterial, desinflamar, prevenir la osteoporosi i ajuda a potenciar la memòria. 


Aquests serien unes quantes de les moltes varietats que existeixen al mercat i de les que ens podem beneficiar. Aprofitem doncs aquest regal que ens fa la natura per millorar la nostra salut.