Llet de vaca, si o no?

La nostra nutricionista de capçalera ens parla d’un aliment que prenem des de ben petits
|

Des que naixem, ens diuen que cal beure molta llet i consumir productes lactis per créixer sans i tenir els ossos forts. Fins i tot avui en dia, tot i que hi ha diferents visions alimentàries i molta informació sobre els lactis, encara molta gent dubta de si tindrà prou nutrients si no en consumeix. 


Els diria que el més important és informar-se bé i saber que cada cas particular és únic, i que és més important aprendre a escoltar el cos i a interpretar els seus senyals tant físics com emocionals. Entre tots els animals salvatges, la llet es reserva per als nadons, i cap altre animal pren la llet d’un altre animal. Però això no vol dir que l’ésser humà estigui malament perquè consumeixi lactis. 


Nutrició


Hi ha teories que parlen de l’efecte energètic dels lactis com a generadors de dependència i afecció; com una prolongació emocional del vincle amb la mare. Potser és llavors un aliment que ens recorda a la nostra emoció primera, la que vam tenir amb el pit de la mare? Seguretat, protecció, escalf, amor… Aquesta necessitat unida a la presència d’una substància anomenada casomorfina en els derivats lactis com els formatges podria ser el que a vegades fa que hi recorrem per relaxarnos? 


Segons la medicina xinesa, el consum de lactis (de qualitat!) podria ser beneficiós per a les persones febles i primes amb una tendència a la sequedat. Però, segons aquesta visió, la llet resultaria indigesta quan hi ha problemes de mucositats o digestions difícils. El més important seria pensar que la llet i derivats no haurien de ser l’ingredient principal de la dieta, sinó un complement, sempre que els tolerem bé i siguin de bona qualitat. 


Aleshores, hem de seguir bevent llet en l'edat adulta? Doncs tot dependrà de com la toleri el nostre cos. En els darrers anys s'ha parlat molt de la intolerància a la lactosa i a la proteïna de la llet però, de què és tracta? 


Per pair la lactosa (sucre de la llet) necessitem un enzim que es diu lactasa i que és a l’intestí prim dels nadons. La lactasa descompon la lactosa en glucosa i galactosa, substàncies que són assimilables pel nostre organisme. Té la funció de digerir la lactosa de la llet materna, ja que la majoria de les espècies de mamífers experimenten una disminució important d’aquest enzim després del deslletament. En els humans, l’activitat de la lactasa es va reduint a partir dels dos anys i va perdent la seva activitat en l’edat adulta. És, per tant, un procés natural! No sembla raonable, per tant, que anomenem “malalt” o “pacient” algú que té intolerància a la lactosa. 


Actualment existeixen moltes alternatives a la llet de vaca. Al supermercat en trobem beguda d'ametlles, d'arròs, de civada, de quinoa, de kamut. Cal que en trobem alguna que ens senti bé i sobretot que ens agradi. També és important saber que quan els nens estan refredats la llet de vaca no és molt recomanable ja que augmenta la producció de mocs. Per tant, durant aquests dies és millor que no la consumeixin.