Aliments histamínics

Nous consells de nutrició per Sílvia Sierra
|

Els aliments histamínics són aquells que contenen o alliberen histamina, una substància química que desencadena reaccions al·lèrgiques i símptomes similars als de les al·lèrgies. Per a les persones sensibles a la histamina, consumir aliments histamínics pot desencadenar una varietat de símptomes incòmodes. En aquest article explorarem què són els aliments histamínics, com poden afectar el nostre cos i com podem consumir-los.


Dieta baja en histamina


Què són els aliments histamínics?

Els aliments histamínics són aquells que contenen altes quantitats d'histamina o que alliberen histamina en el cos. La histamina és una substància química que es troba naturalment en el nostre organisme i exerceix un paper vital en el sistema immunitari i en diverses funcions corporals. No obstant això, algunes persones tenen dificultats per metabolitzar i descompondre eficientment la histamina, la qual cosa pot portar a una acumulació excessiva en el cos i desencadenar símptomes adversos.


Efectes dels aliments histamínics:

Quan una persona sensible a la histamina consumeix aliments histamínics, la histamina present en aquests aliments pot desencadenar una sèrie de símptomes desagradables. Alguns dels símptomes comuns inclouen erupcions cutànies, picors, enrogiment, inflor, problemes respiratoris, maldecaps, migranyes, fatiga, problemes gastrointestinals i trastorns del son. Aquests símptomes poden variar en intensitat d'una persona a una altra.


Aliments histamínics comuns:

Existeixen diversos aliments que es consideren histamínics i que han de ser evitats o consumits amb precaució per les persones sensibles a la histamina. Alguns dels aliments histamínics més comuns inclouen peixos i mariscos frescos, embotits, formatges fermentats, productes lactis envellits, aliments enllaunats, tomàquets, albergínies, espinacs, maduixes, cítrics, xocolata, alcohol, vinagre, aliments fermentats com la xucrut i la salsa de soia, entre altres.


Com manipular els aliments histamínics:

Si sospites que ets sensible a la histamina o experimentes símptomes després de consumir aliments histamínics, és important parlar amb un professional de la salut per obtenir un diagnòstic adequat. Algunes estratègies que poden ajudar a tractar els aliments histamínics inclouen:


1. Dieta baixa en histamina: Adoptar una dieta baixa en histamina pot implicar evitar o limitar la ingesta d'aliments histamínics esmentats anteriorment. A més, alguns aliments rics en vitamina C i vitamina B6 poden ajudar a descompondre la histamina en el cos.

2. Aliments frescos: Optar per aliments frescos en lloc d'aliments processats pot ser beneficiós, ja que els aliments frescos solen tenir nivells més baixos d'histamina.

3. Emmagatzematge adequat: emmagatzemar i manipular els aliments de manera adequada pot ajudar a prevenir l'acumulació i excés. Com a dada curiosa hem de tenir en compte que la cocció no destrueix la histamina, és a dir, després de cuinar-los els aliments la continuen tenint.