El pa: varietats i nutrients

Nous consells de nutrició per Sílvia Sierra
|

Un aliment essencial per a una dieta equilibrada. És un aliment bàsic en moltes cultures al voltant del món i és una font fonamental de nutrició i energia. Des de temps antics, el pa ha estat una part integral de l’alimentació humana, carbohidrats, fibra i nutrients essencials. En aquest article, explorarem els beneficis nutricionals del pa, els diferents tipus disponibles i com incorporar-lo de manera saludable en una dieta equilibrada.


Nutricio


Valor nutricional del pa

El pa és principalment una font de carbohidrats, que són la principal font d'energia per al nostre cos. Aquests carbohidrats es descomponen en sucres simples durant la digestió, la qual cosa proporciona l'energia necessària per a les activitats diàries. A més, el pa conté fibra dietètica, essencial per a la salut digestiva. La fibra promou la regularitat intestinal i pot ajudar a prevenir problemes com el restrenyiment. El pa aporta també una varietat de vitamines i minerals importants. Per exemple, moltes varietats de pa contenen vitamines B, com la tiamina, la riboflavina i l'àcid fòlic, que són essencials per al metabolisme i la funció cerebral. A més, el pa pot ser una font de minerals com el ferro, el zinc i el magnesi, que exerceixen un paper vital en diverses funcions corporals.


Existeixen nombrosos tipus de pa, cadascun amb les seves pròpies característiques nutricionals i gustatives. Algunes varietats populars inclouen el pa integral que està fet amb farina de gra sencer, cosa que significa que reté tots els components del gra, inclòs el segó i el germen. Això li confereix un major contingut de fibra i nutrients en comparació amb el pa blanc. Per fer pa blanc convencional es fa servir farina refinada de blat modificat genèticament molt baix en nutrients, però molt calòric.


Aquest no ens interessa, però, a més, hem de vigilar amb alguns pans integrals que no ho són. Si el primer ingredient no és farina integral, és perquè hi han posat farina refinada i el segó d’aquesta farina refinada: no és un pa integral, perquè és com un pa blanc amb trossets de fibra. També cal destacar el tipus de llevat que es fa servir per fer aquests pans. Són llevats ràpids industrials.


Quin pa hem de buscar?

O bé de cereals germinats o bé fermentat amb massa mare? Pel que fa al llevat, ha de ser llevat de massa mare, la mare de tots els llevats, que fa que el pa fermenti lentament: sol necessitar 24 hores. D’aquesta manera es converteix en un pa molt més nutritiu, més gustós, més digerible i amb més dies de conservació en perfectes condicions. Un cop es tasta un pa d’aquests, ja no es vol tornar als pans convencionals, blancs i sense nutrients.


Una altra opció molt recomanable és el pa germinat, anomenat esseni. Se sol fer amb gra de blat o de sègol, per exemple, i es fa germinar fins a aconseguir un brot de la mateixa mida que el gra. Llavors, juntament amb panses o altres fruits i llavors, com les de gira-sol, es tritura i es fa una massa, es posa en un motlle i es forneja a baixa temperatura fins a aconseguir una crosta tova. Cal deixar-lo refredar i desemmotllar. Com que per dins queda força cru, cal reservar-lo a la nevera per evitar que es faci malbé.